Profiel deelnemer

Jeannet Moor

Organisatie:Nieuw amstelrade
Plaats organisatie:Amsterdam
Functie:Projectleider kunstproject
Lid sinds:19-01-2018
Kunstdiscipline:Keramiek
Ervaring met:Fysiek
 • 19 januari 2018

  Kunstproject ‘Unframed’
  ‘De Meijboom en het IJburgcollege II Amsterdam


  Begin november reed een hele groep kunstenaars van de Meijboom het IJburgcollege I binnen om daar samen met 20 leerlingen in de leeftijd van 13 en 14 jaar uit de kunstklas van IJburgcollege II de aftrap bij te wonen van het project ‘Unframed.’ De Meijboom is een kunstatelier waar mensen met een lichamelijke beperking zich artistiek ontwikkelen. Het atelier probeert jaarlijks een project te initiëren waarbij hun kunstenaars samenwerken met mensen buiten de eigen organisatie. Deze projecten doorbreken het relatieve isolement waarin zij leven en geven de mogelijkheid nieuwe mensen, in dit geval leerlingen met een voorliefde voor kunst, te leren kennen.
  We luisterden samen naar de verhalen van de Amsterdamse Verhalenverteller Karel Baracs (www.verhalenman.nl) die hij verzameld had in de weken daarvoor. Levensverhalen van de kunstenaars en van de leerlingen. Julia Mandle (www.juliamandle.com), een New Yorkse kunstenares die werkt en woont op IJburg, stelde zich voor en is verantwoordelijk voor de artistieke invulling van het project.
  We sloten de middag af met een mondschildercursus die gegeven werd door één van de Meijboomkunstenaars.

  Het project heeft de naam ‘Unframed’ dat de wil om uit je frame te komen symboliseert; uit je eigen hokje stappen en iets spannends, nieuws doen. Maar ook letterlijk kunst bevrijden uit zijn omlijsting om er vervolgens een heel ander object mee in de ruimte te maken.

  Een week later ontmoet de groep elkaar in het werkatelier van Julia Mandle. Hier vertelt Karel meer over het concept van het project, namelijk de wereld van onze zintuigen. In de 5 weken die volgen zal Karel verhalen verzamelen van de deelnemers over bijzondere ervaringen met hun zintuigen. De eerste oefeningen met klei worden gemaakt, het materiaal waarmee de deelnemers in de daaropvolgende weken zullen werken.
  Met behulp van mallen wordt gewerkt met afdrukken van een oog, de mond, een oor en de neus van de David van Michelangelo. De deelnemers leren hun gevoelens over te brengen middels afdrukken die zij maken in de zintuigen uit klei van de David.
  Inmiddels zit de eerste fase er op en is prachtig keramisch werk voortgekomen uit de bewerkte zintuigen in klei.

  Het project zal afgesloten worden met een tentoonstelling van het beeldend werk en met een muzikale theatervoorstelling die onder andere gepresenteerd wordt bij Nautilus op IJburg. De uitgewisselde verhalen zullen een belangrijke plaats krijgen in het kunstwerk via audio en schrift. Het publiek zal inzicht krijgen in de groepen die zich volwaardig kunnen presenteren in hun kunstenaarschap. De tentoonstelling en voorstelling zijn primair gericht op de bewoners van IJburg.

  Wij nodigen u van harte uit om de tentoonstelling te komen bekijken.
  Wij zien u graag verschijnen!

  Openingstijden tentoonstelling ‘Unframed’
  Zaterdag 10 maart: 12:00 – 17:00
  Zondag 11 maart: 12:00 – 17:00

  N A U T I L U S
  Eef Kamerbeekstraat 1006
  Amsterdam – IJburg

  Projectleiding:
  - Jeannet Moor
  - Olav van den Brekel

  Artistieke leiding:
  - Julia Mandle
  - Karel Baracs

  U bent de eerste om te reageren.

Functie(s):Projectleider kunstproject
Organisatie:Nieuw amstelrade