Digizine pArt

 • Gezien: Helden 1.0 van Theater Kleinkunst

  Mensen vol verlangens, jong en oud, die voor elkaar zorgen. Ze leven in een maatschappij die samen verantwoordelijkheden draagt en niet boos kijkt als er iets door hun vingers glipt. Een maatschappij die niet wil bepalen maar wil dragen!
  28
 • Theater Kleinkunst: samen op reis gaan

  Theater Kleinkunst in Horst (L.) bestaat 15 jaar. Ooit begonnen als een kleinschalig dagbestedings-initiatief in het nabijgelegen Grubbenvorst gedurende een dag in de week is het uitgegroeid tot een volwaardig, landelijk opererend, theatergezelschap voor mensen met en zonder beperking.
  90
 • Gezien: Face Me van Theatergezelschap Kazou

  Een voorstelling over liefde. Een onderwerp dat jong-volwassenen (maar wie niet?) uitermate bezighoudt. Een groep van 9 acteurs met een autistische beperking, allemaal jong-volwassen mannen en vrouwen, hebben samen met hun regisseur dit thema uitgewerkt. De gevoelens en ervaringen zijn van iedereen, de reacties daarop en uitwerkingen ervan heel individueel.
  375
 • Transitie KunstWerk

  In pArt 2014/1* verscheen een interview met de initiatiefnemers van en deelnemers aan KunstWerk in Arnhem. Een nieuwe werkwijze: jonge mensen met een Wajonguitkering integreren in het arbeidsproces met behulp van kunstscholing. Met behulp van. Dus géén opleiding tot beeldend kunstenaar of musicus, maar kunstvakken als middel. Daarnaast werden deelnemers tijdens het traject en zonodig daarna begeleid door een reïntegratiebedrijf, in opdracht van het UWV.We zijn nu drie jaar en twee groepen deelnemers verder. Zijn de initiatiefnemers in hun opzet geslaagd? Zijn de deelnemers aan betaald werk gekomen? Of hebben ze op een andere manier iets gehad aan dit project? Reden genoeg om opnieuw met hen in gesprek te gaan.
  237
 • GEZIEN: Sneeuwwitje en de 7 in Schagen

  In de speciaal voor de voorstelling omgebouwde discotheek werd het publiek verrast met een wel heel bijzondere versie van het klassieke sprookje
  185
 • GEZIEN: Aveleijn Muziekfestijn

  Het is 22 oktober, het Wilminktheater in Enschede is uitverkocht. De zaal zit tot de nok toe vol met 950 mensen Het is een geweldig feest met als thema Glitter & Glamour.
  288
 • Expositie: Beeldend werk van Mies van der Perk, Special Arts Zonnehof Amersfoort

  Als ik binnenkom bij Special Arts speur ik naar Mies, de 78 jarige kunstenares die vanmiddag komt vertellen over haar werk. Zij is er met Jack Vreeke, verzamelaar van Outsider Art en hartstochtelijk liefhebber van het werk van Mies. Op een lange tafel ligt bij elke stoel een boek. Zwarte boeken, een enkel rood boek. Aan de muur vallen grote getekende portretten mij het meest op. Van dezelfde vrouw Mies?
  388
 • Gezien: ‘Roald Dahl 100 Jaar’ door Kraak en Total Loss van Theater Totaal in Nieuwegein

  Op dinsdag 13 september zou meesterverteller Roald Dahl 100 zijn geworden. Theater Totaal viert dit met een feestelijke avond vol humor in Theater de Kom in Nieuwegein.
  301
 • TheaterAtelier Speciaal: Een kunsteducatief project in het speciaal onderwijs

  De Martin Luther Kingschool (onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen) en Cultuurhuis Wherelant hebben samengewerkt in het project TheaterAtelier Speciaal, met als doel kunsteducatie een plek te geven in de school voor speciaal onderwijs. Daarbij werd een verbinding gelegd met vrijetijdsbesteding, één van de kennisgebieden van de school.
  294
 • Gezien: 'Mooier wordt ze niet' van Theater Klapstuk

  een moderne Sneeuwwitje in een bewerking van Jules Deelder, in de regie van Dolf Wiersum
  469
 • Jubileumexpositie Galerie-Atelier de Kaai met gedichten en kunstwerken

  Galerie-Atelier de Kaai viert haar 20-jarig bestaan met een jubileumuitgave 'Kunst Kaai', een nieuwe expositie en de onthulling van een kunst-transformatorhuisje aan de kade.
  348
 • Expositie: Herbewerkt in het Amsterdamse Bos

  In het Amsterdamse Bos bungelt deze zomer een monument van vilt. 'Herbewerkt' is gemaakt door Stichting de Witte Olifant in Almere, waar mensen met een verstandelijke beperking worden opgeleid tot beeldend kunstenaars.
  355
 • Gezien: Sneeuwwitje en de 7 - De Lawei Drachten

  Als vader van twee dochters van 3 en 5 jaar oud en een zoontje van 1 jaar oud is het verhaal van Sneeuwwitje bij mij uiteraard meer dan bekend. Onderweg naar Drachten probeer ik mij een voorstelling te maken bij wat ik kan verwachten. Ik weet het niet goed en besluit dat ik mij deze avond laat verrassen
  360
 • Theater: "Daar was laatst een meisje loos", het verlangen van het Melkmeisje

  Het grote Rijksmuseum Voorleesboek, waarin de beste kinderboekenschrijvers over de meesterwerken uit het Rijksmuseum verhalen schrijven, bracht me uiteindelijk op het idee voor de voorstelling "Daar was laatst een meisje loos". Het verhaal van het Melkmeisje van Vermeer gaat over hoe het schilderij tot stand kwam, met behulp van de camera obscura. Ik raakte geïnspireerd! Ik wilde een educatieve familievoorstelling (vanaf 6 jaar) maken geïnspireerd op het werk van Johannes Vermeer. In het bijzonder over het Melkmeisje.
  641
 • Tour d'Artistique met Special Award kunstenaars

  Into Nature is een kunstexpeditie van 2 juli t/m 18 september 2016 door het Drentse landschap en langs een aantal bekende kunstinstellingen. Op 17 locaties zijn unieke werken van gerenommeerde kunstenaars te zien. In de eerste week is de Tour d'Artistique van Pet van de Luijtgaarden onderdeel van de expeditie met als gast verschillende Special Arts-kunstenaars.
  310
 • Gezien theater: Picture Perfect door Theaterwerkplaats Tiuri

  Frank heeft nog nooit theater gezien van en door mensen met een beperking. Hij is vanavond mijn partner in het theaterbezoek. Ik merk dat ik door hem de spanning van mijn-eerste-keer-toen ook weer voel. Wat gaat de avond ons brengen en wat voor soort gesprekken voeren wij nadien? Deze voorstelling gaat over perfectie en imperfectie, gespeeld door acteurs met een beperking. Met het vizier open en vol verwachting gaan Frank en ik op de eerste rij van Podium Bloos in Breda zitten.
  605
 • Bijgewoond: Manifestatie van Carte Blanche in Eindhoven Gezien: Moeder Courage, De Aap, exposities

  Carte Blanche brengt theater, beeldend werk en poëzie in voorstellingen en workshops. Werkruimte voor "lastige" talenten. Handicaps en hindernissen worden niet verdoezeld maar vormen juist de motor om kunst te maken.
  394
 • Gezien theater: 'Soms ben ik of altijd alleen' door Theater Klare Taal

  Ietwat zenuwachtig zit ik in de auto naar Arnhem. Ik ga de voorstelling Soms ben ik of altijd alleen bezoeken, met naast me een vriend die ik heb meegesleept die nog nooit iets heeft gezien waar verstandelijk beperkte acteurs in spelen. Ik vraag me af hoe hij zich voelt en wat hij van de voorstelling verwacht. Voorafgaand aan de voorstelling vertelt regisseuse Sanne Arbouw aan het publiek dat ze het over de liefde wilde hebben in haar stuk. Soms doen we daar zo ingewikkeld over, maar volgens Arbouw heeft ze van dit proces geleerd dat dat lang niet altijd zo hoeft te zijn.
  300
 • Expositie ‘Bijzondere kunst van buitengewone kunstenaars’ bij COCO-MAT

  COCO-MAT vindt het erg belangrijk dat er zorg wordt gedragen voor de maatschappij overal ter wereld. Daarom werkt COCO-MAT ook graag met talent samen, ongeacht de persoon erachter. In haar eigen fabriek in Xianthi, Griekenland werken ook mensen met een verstandelijke beperking. Zij maken de mooie stoffen hartjes, sloffen en andere mooie producten.
  360
 • Gezien theater: De Participatiekaravaan van SIZA en ArtEZ Hogeschool

  Dames en heren! Participatie! Buitengewoon! Zoiets heeft u nog nooit gezien! De Participatiekaravaan brengt me in een circustent, waar ik word ondergedompeld in een stroom van scènes. Vrolijk, cabaretesk, ontroerend en ontwapenend. PARTYcipatie!
  351
 • Gezien theater: ‘De Wereld Rond’ van Art Loca

  In elk land wordt live muziek gemaakt. Zijn we bij een klassiek Italiaanse opera? Er worden een paar noten op de piano geslagen. In een Amerikaanse achterstandsbuurt? Stoere rappers lopen het podium op. Op muziek moet natuurlijk gedanst worden en ook dat wordt vol overgave gedaan!
  728
 • Gezien theaterrepetitie: ‘Bruiloft’ van Theatergroep Eenhoorn

  Het stuk gaat over de liefde, daar hebben we allemaal mee te maken. Er zijn veel (voor)oordelen over hoe het wel, en vooral niet hoort in de liefde. Oordelen en vooroordelen waar mensen met een beperking, ook de acteurs van Eenhoorn, mee te maken krijgen. Want het is lief en schattig, twee knuffelende gehandicapten, maar een serieuze relatie of trouwen…? Dat zit er volgens de buitenwereld niet in.
  402
 • “Prikkel je brein”

  Op woensdag 6 april 2016 was het zover: de Kunst en Cultuur maand werd geopend. De ochtend werd georganiseerd door de ABN AMRO Foundation.Onder het mom "Prikkel je Brein konden ABN AMRO werknemers zich de hele maand april overal in het land als vrijwilliger inzetten bij kunstactiviteiten voor speciale doelgroepen. Door samen een activiteit te beleven ontstaat een verdiepende ervaring voor beide partijen. Een prikkeling van het brein, door kunst, door de ontmoeting en door de interactie. Een fantastisch initiatief, wat goed aansluit bij de steeds belangrijker wordende rol van vrijwilligers in ons werkveld.
  317
 • Gezien dubbelvoorstelling: Film 'Mijn witte hemd' en theatervoorstelling 'Zusje' van Carte Blanche

  De foyer van theater Pand-P staat voor aanvang van de voorstelling al vol met mensen. Een groot aantal draagt een enkele bloem of heeft een knuffel onder de armen. Ik veronderstel dat Rob Krikke, één van de twee hoofdrolspelers in de voorstelling, veel fans in de zaal heeft vanavond. Ik verheug me, omdat dit één van de twee avonden is waarop zowel de film gedraaid, als de voorstelling gespeeld wordt.
  338
 • Gezien theater: Con Amore van Rotterdamscentrumvoortheater en Theater Maatwerk

  Over Liefde en het gebrek daaraan is de ondertitel van de voorstelling ‘Con Amore’. Kan je leven zonder liefde. Hoe ziet liefde er uit? Of het gebrek er aan? 18 spelers laten het zien in pakkende beelden, ondersteund met een stuwende live soundtrack, hier en daar een enkel woord. En als publiek zit je er letterlijk bovenop. Vanaf een galerij rondom het speelveld beschouw ik op 9 april in het Rotterdams Centrum voor Theater de voorstelling.
  723
 • Gezien theater: Ik snap er de ballen van – Theater Onbeperkt

  Chaos! Circusmuziek! De spelers komen op! Honderden gekleurde ballen worden uit emmers op het podium gestort, zo begint de voorstelling. Vanaf een stellage worden ballen in fuiken gekiept. Er hangen netten aan het plafond waarop labels staan: normaal, dement, autisme, ADHD, beperkt, hoogbegaafd.
  621
 • Gezien theater: ZITKOM van 5D een rollende voorstelling

  5D staat voor Toegankelijk Theater maken. Theater voor en door mensen met- en zonder beperking. 5D werkt samen met professionele acteurs en theatermakers die het een verrijking vinden om op deze inclusieve manier te werken.
  313
 • Gezien: Theatergroep STAP uit Turnhout (België) met To Belong

  Ik houd van theater en heb zelf meer dan vijfentwintig jaar gespeeld. In mijn woonplaats heb ik af en toe voorstellingen gezien waarin mensen met een beperking samen met mensen zonder beperking op de planken stonden. De eersten hadden dan vaak bijrollen. Wat niet betekent dat hun aandeel van ondergeschikt belang was, maar het spreekt voor zich dat er geen sprake was van een professionele benadering. Ik was dus erg benieuwd naar de dansproductie van STAP.
  719
 • Gezien theater: AVERECHTS van MOMOtheater

  Voordat de voorstelling begint, vertelt de regisseur iets over het ontstaan van het theaterstuk AVERECHTS en MOMOtheater. De groep bestaat al 10 jaar. Tot voor kort werd er vooral gewerkt met dans, beweging en muziek. Nu richt de groep zich meer op stukken met tekst waarbij een boek de inspiratiebron is. Deze voorstelling is een bewerking van het boek 'Ik verbind u door' van Vonne van der Meer.
  619
 • Expositie: The museum of Everything in de Rotterdamse Kunsthal t/m 22 mei 2016

  Mijn wandeltocht van het Centraal Station Rotterdam naar de Kunsthal heeft de wind al aardig door mijn hoofd laten waaien door het onstuimige weer afgelopen woensdag. Eenmaal binnen ervaar ik allereerst een aangename rust. Een rust die snel prettig verstoord wordt door de overweldigende expositie. De kunstwerken in de presentatie van The museum of Everything zijn tentoongesteld in een doolhof aan gecreëerde kamers. Gelukkig wijzen de kamernummers mij de weg als ik even niet meer wil dwalen en zoek naar ruimtelijk houvast.
  514
 • Kunst verbindt met verhalen in beeld: Deskundigheidsbevordering door kunstbeoefening, in relatie tot sociale inclusie

  In het online magazine ‘Kunst verbindt met verhalen in beeld’ staat beeldend narratief werken voor en door mensen in kwetsbare situaties centraal. Beeldend narratief werken is het werken met visuele weergaven van vertellingen over het verleden, heden en het handelen in het hier en nu, via daartoe geëigende kunstzinnige media. Deze sociaal-artistieke werkwijze geeft inzicht in het leven van de daarin centraal gestelde mens.
  508