Op zoek naar inspirerend kunst luistermateriaal? Drie podcast tips

25 juli 2021

Tip 1: OUTSIDER, the amazing story of Henry Darger

In deze podcast neemt muziekproducer en songwriter Philippe Cohen Solal je mee in het verhaal van outsider artist Henry Danger. Deze kunstenaar was de inspiratiebron voor het nieuwe album van Cohen Solal. Hij was zo geïntrigeerd door Henry, dat het een muze werd voor zijn muziek. Onder begeleiding van Philippe en zijn muziekstukken vertellen curators, kunstenaars en bekenden van Henry Darger over het leven van deze bijzondere kunstenaar. Een man waarvan niemand had gedacht dat er zo’n talent in schuil ging. Pas na zijn overlijden werden zijn mooiste kunstwerken ontdekt. Tijdens het beluisteren van deze podcast leer je niet alleen meer over een van de eerste kunstenaars onder de noemer outsider artist, maar word je ook meegenomen door de muziek in een hele beleving.

De serie bestaat uit 7 delen en is te beluisteren op Spotify, Soundcloud, Youtube en Audible.

 

Tip 2: Dat kan mijn kleine nichtje ook

“Dat kan mijn kleine nichtje ook!”, een opmerking die je vaak hoort met betrekking tot moderne en hedendaagse kunst. Maar is dit terecht? Of gaat er meer schuil achter die zogenaamde kindertekeningen? Kunstadviseur Gisbert van Baalen gaat samen met presentatrice Noortje Veldhuizen bekende kunstenaars opzoeken in musea. Noortje weet zelf nauwelijks wat van kunst en vraagt zich af wat er zo bijzonder is aan deze kunstenaars. Tijdens hun bezoek vertelt Gisbert aan Noor meer over het leven deze kunstenaars en waarom hun werken toch wel degelijk van belang zijn geweest in de nabijgelegen kunsthistorie. 

Ik ben zelf voornamelijk geïnteresseerd in moderne en hedendaagse kunst en ik hoop dat voor de twijfelaars of ‘dat kan mijn kleine nichtje ook’-zeggers, deze podcast jou weet te overtuigen. 

De serie bestaat uit 18 delen. https://juke.nl/podcasts/dat-kan-mn-kleine-nichtje-ook

 

 

Tip 3: De Vlaamse Kunstroof

De aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Eijck is een prachtig 15e-eeuws schilderij en bestaat uit twaalf panelen. Althans, bestond. Want het paneel de Rechtvaardige Rechters is in 1934 gestolen uit de Sint-Baafs Kathedraal in Gent. Journalist Ieke Schout en podcastmaker Lieke Malcorps proberen in De Vlaamse Kunstroof het mysterie van het gestolen paneel te ontrafelen. Ze gaan zelf een kijkje nemen in de kathedraal en spreken meerdere speurders die elk hun eigen theorie hebben over waar de Rechtvaardige Rechters zich nu bevindt.

De serie bestaat uit 6 delen. https://podcastluisteren.nl/pod/De-Vlaamse-Kunstroof

 

Scandal Fairbrother, student Reinwardt Academie

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Student
Organisatie:Reinwardt Academie