Meekantelen met gemeenten

7 maart 2014

Spreek jij al de taal van de gemeente? Hebben jullie je diensten en producten weten te vertalen naar de nieuwe manier van werken en organiseren in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Met andere woorden: is het aanbod van jouw organisatie al Wmo-proof?

 

Vanaf 2015 wordt begeleiding zoals dagbesteding niet langer betaald uit de AWBZ, maar uit de Wmo. Gemeentelijke beleidsmakers spreken een andere taal dan zorgverleners. Daarom is het op z’n minst verstandig om je in die andere taal te verdiepen. Om de kans op financiering te vergroten, zouden zorgaanbieders zich die taal eigen moeten maken en hun verhaal - en misschien zelfs hun aanbod - erop aanpassen. Zoals Stichting Philadelphia Zorg, die na gesprekken met wethouders, Wmo-projectleiders en andere betrokkenen in een nieuwe folderlijn uit de doeken doet hoe mooi het dienstenpakket aansluit bij de vernieuwde Wmo. In de visiebrochure staat te lezen hoe deze zorgverlener “met gemeenten meekantelt”.

 

En daarmee hebben we meteen een staaltje van Wmo-taal te pakken. Het werkwoord kantelen betekent ‘op een andere kant zetten’, maar ook ‘omvallen’. In de volksmond staat kantelen voor een al te frequente glasheffing. Leg het accent anders en je hebt het over kasteelmuren. Nieuw beleid creëert nieuwe taal. Of: nieuwe betekenisgeving aan oude taal. In Wmo-verband komt het werkwoord kantelen voort uit het project De Kanteling van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), dat gemeenten vanaf 2008 helpt bij een nieuwe aanpak van ondersteuning. Kort gezegd gaat het om een verandering in denken en doen. Dit levert dan weer nieuwe woorden op zoals ‘kantelbijeenkomst’ en ‘kantelkracht’.

 

Natuurlijk is het raadzaam om je in de taal van je (toekomstige) financier of samenwerkingspartner te verdiepen. Die taal lukraak overnemen, lijkt me echter geen heilzame optie. Dan ligt het gevaar van holle frasen op de loer en is het de vraag of je wel echt hetzelfde bedoelt.

Deze blog is de opmaat van een serie over taal. De belangrijkste Wmo-termen zullen vanuit verschillende oogpunten onder de loep worden genomen. Kort, krachtig én kritisch.

 

Reacties en suggesties zijn van harte welkom!

gemeenten, taal, wmo

3796

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Eigenaar
Organisatie:Schrijfwaar