Blog Kunst-Lijn 3: Een prijs met Lef

19 juli 2017

Het is januari 2015. In Stadkamer in Zwolle vindt in het kader van de Poëzieweek een bijzondere poëziemiddag plaats. In samenwerking met de landelijke organisaties Het Poëziepaleis en Special Arts worden mensen met en zonder handicap uitgedaagd om gedichten te schrijven. Het borrelt en het bruist . Onder leiding van deskundige workshopaanbieders Renée Luth, Ron Goud en de Schrijfbende wordt er verteld, geschreven, herschreven en geschrapt. Er worden pareltjes geboren.

Zelf ervaren
Eline de Jong van Kunst-Lijn 3 van zorgorganisatie Frion volgde een jaar eerder samen met collega-zorgverleners via Special Arts de basistraining Gedichtenlaboratorium in gebruik. Ze ervoer toen zelf dat je met een gedicht iets kan vertellen dat op een andere manier bijna niet lukt. Dat wil ze haar cliënten ook laten ervaren. Daarom is zij nu vol enthousiasme weer van de partij met cliënten van Frion. Eén van hen, Joey van de Weg, schrijft die middag dit gedicht:

De kleine ik

Jong en ondeugend
onderzoekend, telkens weer
over de knie,
wie kent het niet.

De kleine ik,
klein en heel nieuwsgierig,
steeds weer ontdekken.

Was nog klein,
dat was heel fijn.
Op het dak geklommen,
schrik voor het leven.
De kleine ik

Lefprijs voor plan poëziebundel
Na die geslaagde middag in januari 2015 ontstaat bij Frion het idee om met een aantal cliënten gedichten bij hun kunstwerken te schrijven en andersom. Tonnie Grave, begeleider: “Wij wilden veel meer met poëzie doen en zijn ons er daarom structureler mee gaan bezighouden. Frion heeft een prijs in het leven geroepen voor vernieuwende ideeën, de Lefprijs. Samen met onze cliënten hebben we bij Kunst-Lijn 3 een innovatief plan uitgewerkt. Een plan voor het zelf maken en uitgeven van een poëziebundel met gedichten en illustraties van cliënten. Met elkaar het hele productieproces doormaken was een belangrijk onderdeel van dat plan. En we wonnen er de Lefprijs mee! Deelnemer Marcel Wiemers heeft hem in ontvangst genomen.”
 

Talent
“Iedereen mag meedoen aan het maken van de poëziebundel”, gaat Tonnie verder, “maar in de loop van de tijd is er een natuurlijke selectie ontstaan. We werken nu met een kleine groep van enthousiaste deelnemers aan ons project. Mensen die het heerlijk vinden met taal bezig te zijn en soms met beelden daarbij. Zij zijn onze talenten.
In het volgende blog zal ik een aantal van hen voorstellen en de stand van zaken melden. Waar we naartoe werken? In december 2017 staat de feestelijke presentatie van de bundel gepland!”

 

Marijke de Val
 

www.frion.nl
www.poezie.specialarts.nl
www.specialarts.nl/poezie
www.kennisplatform.specialarts.nl
www.facebook.com/hetanderegedicht

8887

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts