Blog Albertus Laan: Meepuzzelen met de gemeente

6 oktober 2015

Tijdens de Inspiratie- en netwerkbijeenkomst van Special Arts stelde ik de vraag: wie beschouwt de gemeente als klant? Tot mijn verbazing zag ik slechts een enkele vinger de lucht ingaan. De gemeenten, die sinds dit jaar verantwoordelijk zijn voor verschillende vormen ondersteuning aan kwetsbare mensen, zijn volgens mij bij uitstek de klanten voor initiatieven op het terrein van creatieve dagbesteding.

Natuurlijk, in dit werk draait het om de cliënten en zijn ook de kopers van kunstwerken graag geziene klanten. Maar een groot deel van het geld zal toch van de gemeente moeten komen. En die gemeente moet het met minder geld doen dan er voorheen beschikbaar was voor deze prachtige vorm van dagbesteding. Het uitvoeren van de nieuwe taken in het kader van de Wmo, Jeugdwet én de Participatiewet is sowieso een enorme puzzel voor de lokale overheid.

Tot nu toe zijn de gemeenten vooral bezig geweest om alles – van contracten tot facturen – op orde te krijgen. De komende jaren worden de contouren van het nieuwe beleid uitgezet. Het is dus zaak om te luisteren naar de klant: welke koers wordt gekozen en hoe kan ik daarover meedenken en meepraten?

In de praktijk blijkt dit niet altijd even eenvoudig. De aanpak verschilt namelijk per gemeente: werken met wijkteams, opdrachten geven aan hoofdaannemers, wel of niet samenwerken binnen de regio? Bovendien moeten zorgaanbieders vaak zaken doen met verschillende gemeenten, elk met hun eigen beleid. En soms lijkt de gemeente wel een veelkoppig monster, met alle afdelingen en procedures. Hoe vind je dan de juiste persoon om contact mee op te nemen?

Er zit niks anders op dan goed uit te zoeken hoe de gemeente bezig is met de ontwikkelingen en daar actie op te ondernemen. Zorg dus dat je weet wat de puzzel van de gemeente is hoe je kunt helpen die te leggen.

  1. Veel gemeenten moeten voor 2016 en 2017 weer nieuwe contracten afsluiten. Zoek uit of jouw gemeente de contracten van 2015 verlengt, ‘reparaties’ in de contracten wil doorvoeren of op een wezenlijk andere manier gaat contracteren. Meestal kunnen de contractmanagers hierover informatie geven.
  2. Veel gemeenten werken aan een lokale of regionale transformatieagenda. Vaak worden in dit kader bijeenkomsten georganiseerd met zorginstellingen. Zorg dat je erbij bent en breng in kaart hoe de gemeente invulling gaat geven aan het transformatieproces.
  3. Werk in de tussentijd aan het vergroten van je zichtbaarheid en zoek samenwerking met andere ateliers, zorginstellingen en minder voor de hand liggende organisaties.

Kortom: puzzel mee met de gemeente en onderneem!

Albertus Laan
Senior adviseur Bureau HHM
Spreker op de Special Arts Inspiratie- en netwerkbijeenkomst en expert voor de professionaliseringswens van de Special Award 2015

participatie, samenwerking, wmo

2803

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Adviseur
Organisatie:Bureau HHM