Expositie #6 van ‘Het Museum van Alles’ is geopend!

6 maart 2016

Op zaterdag 5 maart jl. is de expositie ‘The Museum of Everything’ in de Kunsthal in Rotterdam geopend. Founding father van dit museum James Brett steekt de loftrompet over de zesde editie van deze onconventionele rondreizende expositie. In een gesprek met Kunsthal directeur Emily Ansenk prijst hij de gastvrijheid van het andersdenkend Rotterdams instituut, voor de gelegenheid vernoemd als ‘The Kunsthal of Everything’. In één adem door huldigt hij de makers. Zij zijn de onafhankelijke, niet volgens de academische traditie geschoolde helden die het verdienen om groots gepresenteerd te worden.

Gepassioneerd vertelt hij over de vele kennismakingen met hen én hun werk. Over hoe zij zichzelf niet als maker beschouwen en zich louter en alleen uitdrukken om andere redenen dan om het maken van kunst. Daarbij gaat het hen, volgens Brett, om ons als kijker te plezieren. Het kijken naar de details van de sprookjespanorama’s, droombeelden, visioenen en vertolkingen van rituelen is voor ons bezoekers, zo verzekert hij stellig, hard werken. Traditionele ordeningsprincipes, gangbare regels en conventionele duidingen ontbreken. Het zijn de werken zelf die ons uitnodigen om in de binnenwereld van de maker te stappen… en in die van onszelf.

In ‘The Museum of Everything’ vertellen de makers het verhaal van hùn leven. Als een gedreven boodschapper benadrukt Brett dat de kunstwerken dan ook niet los gezien kunnen worden van de makers zelf. Het is ook hierom dat hij de term Outsider Art afwijst. Het impliceert namelijk dat er dan ook zoiets als Insider Art zou bestaan! Hij licht toe dat het van groot belang is om deze werken te zien als equivalent van de reguliere kunstgeschiedenis. Het gaat om een gelijk recht, een recht om cultureel uiting te geven aan het menselijk gedrag zelf. Wij zijn onze verhalen! Kunst overstijgt het narratief en is in die zin dè fenomenale vorm waarmee we elkaar ontmoeten.

De details van de meer dan tweeduizend persoonlijke levensverhalen van de ruim tweehonderd makers, van 1600 tot heden, vragen om op bescheiden wijze aanschouwd te worden. Deze kunsthal binnen De Kunsthal is naast kleur en vorm namelijk geheel gevuld met hart en ziel. Het gaat daarbij om wat het is. Wat het zou kunnen zijn mogen wij in onze overwegingen achterwege laten. Met al deze wijsheden op zak zie ik mijzelf met terugwerkende kracht en-route met open ogen en mond van verbazing én met open hart en ziel van verwondering, een dag later terug. Alle indrukken van wat ik tijdens mijn reis door het ‘museum van alles’ heb ontdekt zinderen nog na en ik zeg u… gaat dat zien, gaat dat zien!

 

Paola de Bruijn, selectiecommissielid van Special Arts

 

http://musevery.nl
http://www.kunsthal.nl/nl/tentoonstellingen/the-museum-of-everything/

2905

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Docent_Onderzoeker
Organisatie:HAN Hogeschool van Arnhem en Nijmegen