Blogserie Minifestival Bijzondere Verhalen 1 - Linke soep

18 oktober 2020

Recensent Kees van Meel ging naar het minifestival Bijzondere Verhalen in De Mythe in Goes. Een samenwerking tussen leerlingen van Jeugdtheaterschool Zeeland en spelers met een bijzondere achtergrond. Zo ontstond het hoorspel Linke Soep met Jelle van Winsum, de monoloog Met dit Oog en dit Been van Jeroen Hendrikx en de duo voorstelling Inpakken en Wegwezen van Vincent Kort en Anna de Bruyckere.  
De vraag die Kees van Meel zich naar aanleiding van deze stukken stelde, was: ‘Is de kwaliteit van dit soort producties hoog genoeg om de sprong te maken naar een ‘echt groot publiek’?   
Zijn bespiegeling achteraf: “Zichtbaarheid, kennisdeling, samenwerking, inclusie en ontwikkeling zijn tijdens dit kleinschalige evenement alleszins aanwezig en in diverse vormen. Hopelijk is het genoeg voor een sprong voorwaarts in de acceptatie van mensen die anders dan het algemeen geaccepteerde ‘normaal’ zijn. Of het nu over kleur, geslacht, geaardheid of vermogens gaat. Bijzondere Verhalen is in ieder geval een zeer dappere poging tot normalisering van het bijzondere, tot het veroveren van een eigen plek in onze verwarrende en verwarde maatschappij.”  In drie delen bespreekt Kees de voorstellingen. 

 


Foto: Kyra Raadschilders

 

Hoorspel Linke Soep – Jelle van Wirdum 

Een theatervorm die vooral in de begintijd van radio en dus voor het tv-tijdperk gebruikt werd: het hoorspel. Alleen geluid moet zorgen voor spanning, humor, gevoelens, suspense, geheimzinnigheid, kortom: sfeer. In Linke Soep van Jelle van Wirdum is van veel van deze ingrediënten sprake. In een nogal fantastisch verhaal (in letterlijke zin) zijn een aantal stemmen te horen die het publiek meevoeren in een bijna absurdistisch verhaal. Er is sprake van een ontvoering, eisen van losgeld, zoektocht naar een schat en een uiteindelijke onverwachte ontknoping. Het is mooi om te beluisteren wat er in het brein van Van Wirdum,  in samenspraak met leerlingen van Jeugd Theaterschool Zeeland en acteur Jeffrey Limburg, tot een hoorspel gemaakt is. Mede door de inzet van Iljan Mol, geluidstechnicus van Podium ’t Beest in Goes is het geluid voortreffelijk. Soms razen geluidseffecten in de zaal van links naar rechts, alsof je in een verduisterde 3D film zit. Om me heen zitten luisteraars soms met dichte ogen te genieten, juist omdat de kwaliteit van het geheel zo goed is. Je gelóóft dat de elektrische rolstoel door het kasteel rijdt en het licht ervan door de gangen schijnt. De angstkreten klinken zowaar echt en dit bedachte scenario komt zo goed over dat de aandacht nergens verslapt. Al is de verhaallijn soms wat ongebruikelijk, je blijft geloven in deze gefantaseerde wereld, ontsproten uit het ideeënrijke brein van een jongeman die in het dagelijks leven zich met rolstoel door het leven beweegt. Dat beperkt hem niet in de energie die nodig is om dit hoorspel samen met zijn medespelers te bedenken en uit te voeren. Linke soep is daardoor een interessant stukje bijzonder theater geworden.  

 

Kees van Meel, theaterrecensent

 

In Kunstmagazine pArt 2020/2 dat eind dit jaar verschijnt, vind je een uitgebreid artikel over Bijzondere Verhalen, de visie van regisseur Josien de Graaf en wordt dieper ingegaan op de vraag: Wanneer is de kwaliteit van dit soort producties goed genoeg om stand te houden in zalen die niet gevuld zijn met verwanten, begeleiders, vrienden en zorgmedewerkers? 

 

Special Arts organiseert in samenwerking met Stichting Artertainment de Special Theater Eenakter Road Show 2020/2021. Kijk voor meer informatie op www.specialarts.nl/345334/projects/special-arts-theater-eenakter-road-show-2020-2021

3336

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts