Een berg theaterinspiratie in een paar uur tijd

12 september 2021

Muziektheater EXPO - Alex van Bergen

Acteur Alex van Bergen tijdens een workshop bij Muziektheater EXPO 

 

Er is een hele grote, relatief onzichtbare theaterwereld in Nederland en het is tijd om daar een spotlight op te werpen. Dit doen we met de Special Theater Eenakter Road Show! Nadat de Special Theater Eenakter Road Show aangekondigd was, hebben heel veel theatergroepen van mensen met een beperking zich ingeschreven. Benieuwd hoe de deelnemende groepen het proces ervaren? Lees dan hieronder verder en hoe je mee kunt doen!

 

Een berg theaterinspiratie in een paar uur tijd

Korte workshop, langdurig enthousiasme
In een workshop of coachingsessie van een paar uur valt vaak veel meer te leren dan deelnemers van tevoren denken! Wat we vaak te horen krijgen van de groepen waarmee we samenwerken, is dat het zo leuk is om eens met andere ogen bekeken te worden. “Het is fijn om door een andere professional te worden begeleid; het geeft ons de kans om ons eigen product weer op een andere manier te bekijken en ons door aanwijzingen verder te ontwikkelen en verbeteren,” schreef Theater Klare Taal aan ons.

Dit geldt natuurlijk voor de groepen die bij het maken van hun eenakter begeleid zijn, maar ook in een losse workshop komen altijd nieuwe ideeën naar voren. Afhankelijk van de vakprofessional en de deelnemers zelf kan dat alle kanten op gaan, van stemoefeningen en dansbewegingen tot technische en dramaturgische vragen. De inspiratie die spelers, begeleiders en ook de vakprofessionals opdoen tijdens deze sessies blijkt in de praktijk vaak nog heel lang door te werken.

 

Gezien worden
Toch gaat het niet alleen maar om de inhoud van de workshops. Ons voornaamste doel is om theatermakers uit verschillende velden bij elkaar te brengen en elkaar te laten zien. In de reactie van ZO Theater stond: “Het heeft veel meer waarde dan ik in eerste instantie kon bedenken. Ontmoeting met andere theatermakers, professionals en theatergroepen. Veel nieuwe kennis en vaardigheden over verschillende zaken, organisatorisch en op het vakgebied. Erkenning, vertrouwen en waardering. Nog meer samenwerking binnen onze groep en met anderen. Herbeleving van liefde voor het vak theater.”

Ook andere groepen laten weten dat vooral het gevoel gezien te worden hen echt inspireert. Zo schrijft Theatergroep Flexibel: “We kregen een gevoel van echt theatermaken, deel zijn van het grote geheel: de theaterwereld! Daarmee voelen we ons ook meer zichtbaar in de maatschappij. Het was een groeimoment voor ons.”

 

Ontmoetingen
Op de Regionale Eenakterdagen gaat het niet alleen om het kijken naar de groepen die hun eenakter gaan spelen. We maken er echt kleine festivals van. De bezoekers kunnen meedoen aan workshops en op die manier ook elkaar en de vakprofessionals ontmoeten. Het gaat voor ons niet alleen maar om het maken van een dag met mooie voorstellingen, maar vooral om een dag met mooie ontmoetingen.

 

Uitnodiging
Enthousiast geworden? We nodigen je graag uit voor de regionale eenakterdagen op dinsdag 28 september in Eindhoven of maandag 4 oktober in Amersfoort. Met de workshops en de voorstellingen op de regionale eenakterdagen ligt er voor iedereen een berg inspiratie klaar!
Klik op deze link om alvast te laten weten dat jullie het niet willen missen:  https://nl.surveymonkey.com/r/3QC6H8Y
Daarna ontvangen jullie het programma en de link om jullie tickets te bevestigen.

Deze waardevolle superdag met keuze uit meer dan 6 eenakters, verschillende workshops en tal van ontmoetingen, inclusief een lekkere lunchbag en een kopje koffie of thee kost slechts € 10 per persoon.
Wij houden natuurlijk rekening met de dan geldende coronarichtlijnen.

Meer inspiratie lees je op www.specialtheaterroadshow.nl

 

Iris Hofstee, schrijver en dramaturg

2129

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts