Afstudeerstage musical ‘Vinden & Verbinden’

13 september 2020

Door: Floris van Lier

In mijn laatste jaar Culturele Maatschappelijke Vorming heb ik stage gelopen bij De Lindenberg in Nijmegen. Ik had de eer om mee te mogen spelen in de musical ‘Vinden & Verbinden’, een project voor mensen met- en zonder beperking. Heel interessant, omdat de dynamiek tussen de verschillende doelgroepen erg verrassend, spannend en leuk kan zijn. Van te voren zijn er door het projectteam van de musical enkele doelen opgesteld m.b.t. de sociale vaardigheden, het zelfvertrouwen, talentontwikkeling en de zelfstandigheid van de deelnemers.

Kennismaking bij de musical ‘Vinden & Verbinden’

 

De deelnemers volgden met veel enthousiasme de musicallessen. Desondanks merkte ik dat sommige doelen wel behaald werden, maar dat dit nog beter kon. Dit is de reden dat ik onderzoek ben gaan doen naar de musical. Daarnaast ging ik kijken of er aanwijzingen zijn dat de musical een bijdrage levert aan de zorg en het welzijn van de deelnemers. Wanneer deze aanwijzingen er zijn krijgt De Lindenberg extra subsidies waardoor zij nog meer projecten kunnen opzetten.
 

Ik heb verschillende methodes gebruikt die de betrouwbaarheid en de validiteit bewaken van het onderzoek. Zo heb ik tijdens de lessen observaties gedaan, verschillende professionals (Special Arts) en deelnemers geïnterviewd en theorie gebruikt om alle resultaten te onderbouwen. Vanuit de resultaten heb ik een conclusie geschreven met een aanbeveling voor het projectteam. De resultaten zijn dat de deelnemers de musical superleuk vinden, maar dat zij zich graag nog meer willen ontwikkelen op sociaal gebied, zodat zij meer zelfvertrouwen krijgen waardoor zij meer durven. Het kan bijvoorbeeld gaan over een gesprek aanknopen met een andere deelnemer of een collega op werk.
 

Vanuit de aanbeveling en conclusie heb ik een innovatief plan opgesteld zodat de deelnemers van de musical elkaar beter leren kennen, hun sociale vaardigheden verbeterd worden, het zelfvertrouwen vergroot wordt en dat deelnemers hun talenten kunnen ontwikkelen. In dit programmaboek zijn extra momenten ingelast om meer te weten te komen over de deelnemers. Zo zijn er kennismakingsgesprekken gepland om deelnemers specifieker te kunnen begeleiden op talent of andere punten die zij aangeven. Ook zijn er extra momenten ingelast om elkaar beter te leren kennen. Dit zijn drie momenten door het jaar heen waarin de deelnemers een activiteit kunnen doen. Als laatst zijn er tussentijdse gesprekken gepland met deelnemers om te zien hoe het gaat en waar hij/zij naar toe wil gaan.

 

Link naar het programmaboek van de musical ‘Vinden & Verbinden’
www.specialarts.nl/345240

Link naar Innovatieve praktijkverbetering
www.specialarts.nl/345242

2149

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts