De keuze van Sara Vrugt

20 maart 2022

21 maart - Internationale Dag van het Bos
Kunstenaar Sara Vrugt kiest uit de Special Arts collectie: Klapperboom van Claudia Riksten

Sara: “Het werk doet me denken aan de kunstenaar Joseca, wiens werk ik in de tentoonstelling ‘Nous les Arbres’ in Parijs zag in 2019. Ik bereidde me voor op mijn eigen bomen- en textielkunstproject 100.000 bomen en een bos van draad. Deze klapperboom van Claudia Riksten, geschilderd op zijde, lijkt vooral de herinnering aan een boom, aan een jeugd onder zulke bomen wellicht. De vrijheid waarmee Riksten de boomvorm heeft geïnterpreteerd is inspirerend.”

Sara: “Zelf zet ik kunst in als een milde vorm van activisme, niet door met een vinger te wijzen maar met heel veel aandacht, optimisme en een knipoog.”
Een jaar lang werkte Sara met meer dan duizend vrijwilligers aan een bos van honderd vierkante meter. Het project ontstond vanuit haar zorgen om het klimaat. Met een geborduurd bos wil Sara mensen deelgenoot laten zijn van het maakproces en hen met andere ogen naar de natuur laten kijken.

Het bos is gemaakt van vergankelijk materiaal en in de zoom worden zaden uit de inheemse zadenbank van Staatsbosbeheer toegevoegd. Het geborduurde bos is tot eind augustus 2021 te zien in Panorama Mesdag in Den Haag. Zodra het kunstwerk in 2023 haar finale plaats bereikt in de tuin van Museum Belvédère, zal het doek vergaan en de zaden ontkiemen in een nieuw bos.

Lees verder in het Special Arts Bulletin met een zelf aan de slagtip en een gedicht.

8764

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts