Aanstekelijke vrolijkheid bij Poëzieshow in Groningen

10 december 2017

Gedichtenmolen - Foto Bob de Vries
Foto's: Bob de Vries 

 

Na sommige lange werkdagen wil je het liefste onder een dekentje met een kopje thee op de bank. Maar eigenlijk zou je na dat soort dagen altijd verplicht naar een Poëzieshow van Het Andere Gedicht moeten gaan, want daar knap je veel meer van op dan van bankhangen.

Als je binnenkomt bij de Poëzieshow zoals die op 22 november in Groningen plaatsvond, dan kun je haast niet anders dan vrolijk worden. Je wordt vriendelijk begroet, er is een prachtig programma samengesteld en iedereen is vrolijk. De hele ruimte is feestelijk aangekleed en overal, op de muren, de ramen, tussen de mensen, is poëzie. Er zijn gedichten met metaalbewerking op grote metalen platen afgebeeld, er is een gedichtenmolen waar je (helemaal gratis!) aan mag draaien, er zijn chipsgedichten, cakegedichten, taartgedichten, gedichten met tekeningen en gedichten met foto’s, en natuurlijk is er ook een podium waar gedichten worden voorgedragen. Je kunt niet anders dan de poëzie helemaal beleven, door te horen en te kijken. 
 

Op het podium is er onder andere miniatuurtheater te zien, waar een gedicht wordt voorgedragen en uitgebeeld. Iemand die net nog een boom was, is daarna een hert, dan weer een briesend paard. Het is net alsof we als publiek door het gedicht lopen. Er is dans op popmuziek, maar ook de muziek die in ieder gedicht zit komt naar voren als dichter Michael het gedicht voordraagt dat hij samen met Kasper Peters heeft geschreven. Hij zingt het gedicht en laat zo ook allemaal nieuwe woorden, die hij zelf heeft verzonnen, aan het publiek horen. Sommige woorden blijken zó persoonlijk dat mensen ze liever voor zichzelf houden, zoals Mion, die een gedicht voor haar zus heeft geschreven. Andere mensen delen juist het liefst alle woorden en zijn bijna niet meer van het podium te krijgen. Het plezier straalt van alle gezichten, er staan dropjes op tafel. Was er maar een poëzieshow op Netflix.

 

Esmé van den Boom

3490

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts