Toekomst creëer je samen 1: Kunst, zorg en welzijn: kunst draagt bij aan kwaliteit van leven, zingeving en sociale participatie

27 februari 2018

Tijdens de jaarlijkse dag (2 oktober 2017) van het LKCA voor professionals en bestuurders in de amateurkunst, buitenschoolse cultuureducatie en participatieve kunst organiseerde Special Arts een inspirerende bijeenkomst met het thema Toekomst creëren samen met anderen. Laat je opnieuw inspireren door...

 

Bart van Rosmalen en Anouk Sameling


Bart van Rosmalen, lector kunst en professionalisering aan de HKU en schrijver Anouk Saleming, brachten een bijzondere muzikale presentatie. Met zijn concept Muzische Professionalisering ontwikkelt van Rosmalen een muzisch perspectief op professioneel handelen.

Het muzische wakkert professionele eigenzinnigheid, gedeelde waarden en plezier in het werk aan en samen brachten ze dit op een poëtische wijze in de vorm van een gesproken lied, begeleid door verschillende schilderijen.

“Hoe maak je het zelf? Waar ben je zelf de maker van? Daar gaat ons verhaal over,” zegt van Rosmalen. “Dit brengen wij in de vorm van muzikale verhalen, want kunst moet je niet duiden. Wat ik het mooie aan kijken vind is dat je ook gezien wordt. In dat zien en gezien worden zit iets wederkerigs. Er is een oud verhaal van de mythe van de muze waarin de goden een probleem hadden. Want werd wat ze deden wel genoeg gezien? Dat riep een vraag naar zingeving op. Het is een verhaal dat ons tot op dit moment nog veel te vertellen heeft. Het aanwakkeren van besef van het makersschap. Waar ben ik de maker van? Om van daaruit te kijken hoe we verder gaan, gaat over het verlangen van iets wat je wilt doen niet altijd tussen de lijnen past. Volg je het ‘pad’ of volg je dat juist niet? Blijf je achter de schermen of wordt je zelf zichtbaar?”

 

Bezoeker: “Als je uit je comfortzone stapt dan kom je op nieuwe inzichten die je van te voren niet had verwacht. Dat is belangrijk om de toekomst te creëren als je niet precies weet hoe die eruit komt te zien. Je raakt de controle een beetje kwijt maar dat zet wel aan tot nadenken.”

Bezoeker: “Het is goed om weleens los te laten, dat je als volger weer eens maker wordt en zo de structuur doorbreekt.”

 

https://youtu.be/FkuNzutveXI geeft een korte impressie van de presentatie van Bart van Rosmalen en Anouk Saleming.

Voor tips of meer informatie over het toepassen van verschillende werkvormen op de website voor het lectoraat: www.musework.nl .

 

Thomas van de Pol

 

De volgende Special Arts Inspiratie- en netwerkbijeenkomst vindt plaats op dinsdag 6 november 2018.

3895

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts