Special Award 2019: kunsttour voor BSO-kids

23 juli 2019

Op 2, 3 en 5 juli hebben kinderen van BSO Salto uit Utrecht op een bijzondere manier kennisgemaakt met de buitengewone kunst van de
Special Award 2019.

De kinderen van 4 tot en met 12 jaar oud, bekeken natuurlijk alle kunstwerken in de Nicolaïkerk, maar wel aan de hand van verschillende opdrachten die hen op een heel andere manier kunst liet ervaren.
Zo kregen ze zes flesjes met verschillende geuren, waarbij ze moesten bedenken welke kleur bij welke geur zou passen. En hoe zou een kunstwerk met heel veel kleuren ruiken? Maar niet alleen het reukvermogen van de kinderen werd getest, ze moesten ook goed luisteren. Bij een van de kunstwerken op de tentoonstelling is een muziekstuk gecomponeerd. De kinderen kregen dit stuk te horen en moesten vervolgens het kunstwerk zoeken dat hierbij hoort. Gepaard met veel dansen en springen konden de meeste kinderen het juiste kunstwerk prima vinden!

Voor een andere opdracht kropen zij in de huid van de kunstenaar Maurits Sterkenburg. Maurits maakt figuurtjes van gekleurde draad: kolozaieken. Hij begon hiermee toen hij een touwtje uit z’n broekzak viste dat helemaal verfrommeld was en vol knopen zat. Het leek wel een monstertje!
De kinderen moesten net als Maurits proberen om van een draad een figuurtje te maken. Sommige deden het draadje in hun broekzak en anderen begonnen te vlechten. Uiteindelijk hebben ze allemaal een beginnetje kunnen maken. Ze hebben extra draad meegekregen om verder te werken.

Naast de rondleiding hebben de kinderen ook een kunstzinnige workshop gevolgd. Ze beschilderden papieren zakjes waarbij ze zich lieten inspireren door een kunstwerken van de tentoonstelling. Zo zijn er prachtige fantasiedieren geschilderd, zoals Jan Benecke ook doet;  kleurrijke bloemen en zelfportretten in de stijl van Xia Roodenberg en gezellige dieren zoals Ab Stiva. Al deze zakjes zijn op met een waxinelichtje erin opgesteld als een installatie in de tentoonstelling. De kinderen mochten ze op zaterdag met hun ouders komen bewonderen en natuurlijk meenemen om thuis een mooi plekje te geven.

De kinderen die op vrijdag 5 juli meededen aan het programma hebben ook een workshop gevolgd van nomadisch kunstenaarsduo VanRoelink (Femke Van Heugten & Robert Roelink). Zij mochten meewerken mee aan een groot opblaasbaar, gezamenlijk kunstwerk. Het plastic kunstwerk neemt als het opgeblazen is, heel cool, vormen uit de natuur aan!

Het was een geslaagde, gezellig week voor en met de kinderen van BSO Salto. Er werd kunst gekeken en gemaakt, de zintuigen werden geprikkeld, inspiratie opgedaan en er is zelfs gedanst.


Van dinsdag 20 augustus t/m vrijdag 23 augustus 2019 is er opnieuw een Kunsttour voor kinderen van de Buitenschoolse Opvang (BSO) onder leiding van kunsthistorica Anita Schuurman.
BSO’s kunnen zich aanmelden via aanmeldingen@specialarts.nl.

bso, special award, utrecht

3978

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts