Kunstpower: De keuze van Jacqueline Bakker

1 april 2020

Power door kunst
Felle kleuren, prachtige lijnen, creatieve uitspattingen: kunst geeft energie. Wat kunst doet met mensen geven wij maar wat graag door. Ter inspiratie in deze periode waarin de wereld er door het coronavirus heel anders uitziet. In dit blog de keuze van Jacqueline Bakker, directeur van Factum.

 

Jacqueline Bakker: "Het hoofd staat bij ons in de hal van het kantoor. Bij binnenkomst is het een blikvanger, je kan er niet naast kijken en roept gelijk vragen op. Wat is het? Is dat een mond, is dat een oor? Heeft hij/zij maar een oor?
Ik vind het beeld lekker gek. We zitten nagenoeg de hele dag in ons hoofd: zorgvuldig motiveren,  rapporteren, nadenken hoe we een probleem kunnen oplossen, of we bekommeren ons om de cijfers, het achterhalen van betalingen enz.


Dit beeld roept bij mij het tegenovergestelde op. Laat het eens allemaal lekker los, ervaar, voel, doe gewoon! Het lijkt voor mij alsof het hoofd roeptoetert: wees jezelf!
De oranje frisse kleur van het hoofd straalt energie uit, plezier en levenslust. De ogen staan wijd open, hebben een heldere kleur, maar hebben ook iets doordringend. De ogen hebben een serieuze ondertoon.


Het beeld is van keramiek. Als ik het beeld zo bekijk, voel ik bijna hoe iemand daar met volle aandacht lekker met zijn handen de klei heeft gekneed, stukjes klei erop heeft geduwd en aan de achterzijde golvende haren heeft geboetseerd. Vervolgens met de vlakke hand de luchtbellen eruit heeft geslagen, alvorens het gebakken kon worden. Hoewel je het niet direct kan zien, is het beeld waarschijnlijk met veel geduld en zorgvuldigheid uitgehold om het hoofd in de keramiekoven te bakken. Iemand of misschien zelfs meerdere mensen zijn lekker fysiek bezig geweest om uit een homp klei iets op te bouwen, iets vorm te geven, een voorstelling te maken, waarbij hij of zij zijn/haar fantasie de vrije loop heeft laten gaan,…of zou die persoon met veel aandacht een voorstelling in zijn hoofd hebben gehad en/of zich hebben laten inspireren door een afbeelding en dit gevisualiseerd heeft tot dit beeld?


Na de vorm en het bakken zijn de kleuren opgebracht, er zijn veel kleuren gebruikt, waarvan sommige zijn gemengd tot een mengelmoes van kleuren, waarvoor je aandachtig moet kijken, welke kleuren het betreffen. De combinatie en de veelheid aan kleuren die zijn gebruikt, zijn niet mijn persoonlijke kleuren die mij normaliter aanspreken of die ik vind matchen, maar dat doet er niet toe. Het is het totale beeld, vorm en kleurenpalet die samen uitstralen: doe maar eens lekker gek! Geniet! Dat kunnen we in deze tijd waarin ieder op de een of andere manier wordt getroffen door het Coronavirus wel gebruiken. Voorkom dat we in een negatieve gedachtenspiraal belanden. Laten we de wereld bekijken zoals het hoofd is: niet volmaakt, maar wel energiek en optimistisch!

Jacqueline Bakker
directeur Factum
Advies- en detacheringsbureau voor de publieke sector voor advies, training en ondersteuning op de beleidsterreinen wonen, zorg en welzijn.
https://www.factumadvies.nl/

 

Bekijk ook het Special Arts Bulletin #9 samengesteld door Jacqueline Bakker
https://specialarts.mijnpublicatie.online/sab9/
https://specialarts.mijnpublicatie.online/


 

Anoniem kunstwerk getiteld Hoofd, 45 x 50 x 40 cm

2932

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts