Kunstpower: de keuze van Jantien Moens

24 mei 2020

Power door kunst
Felle kleuren, prachtige lijnen, creatieve uitspattingen: kunst geeft energie. Wat kunst doet met mensen geven wij maar wat graag door. Ter inspiratie in deze periode waarin de wereld er door het coronavirus heel anders uitziet. In dit blog de keuze van Jantien Moens,
leerling bij Boogh.

 

Aad Moerman, Het wachten, olieverf op doek, 40 x 50 cm

 

De schoonheid van het wachten

Jantien Moens: "Tussen alle kunstwerken van al die kunstenaars bij Special Arts die ik voorbij zag komen werd ik door dit schilderij 'Het wachten'van  Aad Moerman even stil van binnen. Het spreekt mij erg aan.

In eerste instantie voelt het schilderij als kloppend bij mijn gemoedstoestand, het 'past' bij mij, bij hoe ik mij op dit moment voel. Het schilderij straalt rust voor mij uit, even niks. De houding van de vrouw; zittend, kijkend, alleen in die grote kamer. Ze heeft de mogelijkheid tot nadenken, de dingen op een rijtje te zetten, ze wacht. Ik waardeer de eenvoud van het schilderij, de kleuren, de grote ramen, de bomen. Op de vloer zie ik dat er een klein strookje licht naar binnen valt. Ik vind de stof van de stoel heel knap geschilderd.


In tweede instantie roept het schilderij een onzeker gevoel in mij op en heb ik veel vragen. Als kijker naar het schilderij kan je door de grote ramen het uitzicht op de bomen zien, maar waar kijkt de vrouw naar? Het lijkt erop dat ze, gek genoeg, naar het raam kijkt met het dichte rolgordijn ervoor. Er ligt een telefoon op de grond, verwacht ze soms een telefoontje en wacht ze daarop? Is de telefoon wel aangesloten? Is de vrouw aan het dagdromen? en droomt ze ervan om het huis te vullen met meubels of met mensen? En waarom zit de vrouw daar zo alleen? Vragen die onbeantwoord blijven. Het mooie hieraan is dat je je eigen fantasie erop los mag laten gaan. Met surrealistische schilderijen als dit schilderij  van Moerman gebeurt er iets bij mij. Het is een combinatie van realiteit en fantasie."


Boogh is een stichting waar o.a. dagbesteding wordt aangeboden aan mensen met niet –aangeboren- hersenletsel. Boogh biedt mogelijkheden aan deelnemers om kennis te maken en uiting te geven aan allerlei verschillende vormen van creativiteit en kunst. Vanwege de huidige situatie met het nieuwe coronavirus (covid-19) is Boogh tijdelijk gesloten. Daardoor zitten veel mensen noodgedwongen meer thuis. Jantien: "Wanneer ik naar dit schilderij kijk denk ik ook aan de deelnemers van Boogh die wachten op een telefoontje over wanneer ze weer naar Boogh toe kunnen gaan. Nu veel dingen gesloten zijn denken we misschien wel dat we hierdoor (voor ons) belangrijke dingen missen in het leven zoals; inspiratie, vrijheid, plezier. Als we het positief bekijken geeft het ons misschien ook wel meer de gelegenheid tot zelfbezinning, een kans om meer naar binnen te keren."

 

#zelfaandeslag -  Het Gedachtendoosje

Neem een moment de tijd om in alle rust en stilte -net als de vrouw op het schilderij- te kijken naar wat je van binnen allemaal 'ziet'. Sluit je ogen een paar minuten: wat voel je,  wat zie je, wat komt er in je gedachten? Durf je te kijken?  Wanneer je klaar bent, schrijf dan op papier wat je bent tegen gekomen en stop dit een doosje. Je gedachten heb je nu opgeborgen in een gedachtendoosje .  Je kan een luciferdoosje gebruiken of een ander doosje dat je misschien al hebt.  Je heb nu een tastbare herinnering aan jouw moment van naar je 'binnenste kijken' gemaakt. Je kunt op een later moment het gedachtendoosje nog eens pakken Lees terug wat je hebt geschreven of deel je gedachten met iemand anders.
 

Jantien Moes, leerling bij Boogh
 

Bekijk ook het Special Arts Bulletin #37 samengesteld door Jantien Moens:

https://specialarts.mijnpublicatie.online/sab37/ 
https://specialarts.mijnpublicatie.online/
 

2758

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts