Blog 1 Theater Totaal - De eerste keer weer live repeteren

24 juli 2020

Theater Totaal (Amerpoort)
Deel 1: De eerste keer weer live repeteren


Elma ten Boekel, artistiek leider: “Als artistiek leider heb ik vaak voor keuzes gestaan. De keuze om de deuren te sluiten wegens Corona was er één met heel veel tegenzin en verdriet. Maar we moesten wel. Het kon niet anders. Gelukkig konden we in korte tijd onze digitale werkplaats realiseren. Het haalt het niet bij live met elkaar aanwezig zijn, maar het heeft ervoor gezorgd dat we met elkaar verbonden bleven. Vier dagen in de week kregen drie groepen via Zoom twee uur lang les. Er moest altijd een achterwacht zijn voor technische ondersteuning. Een hele nieuwe wereld. Voor het team en voor de artiesten is het een enorme omschakeling geweest, maar uiteindelijk hebben we een hele bijzondere tijd met elkaar gehad.

 

Vanaf 22 juni zijn we weer met groepen van zes live aan het repeteren. Ik wilde graag aan een eenakter werken. Ik heb er een gevonden die ik gebruik als lijn en zelf bewerk naar hoe ik het wil hebben. De groep brengt zoveel eigenheid in en dat neem ik mee in de bewerking.
De energie spatte eraf toen we de eerste keer weer aan het werk gingen. Er was een enorme honger om weer echt te repeteren. De acteurs en ik waren zo gretig…
Ik werk nu 18 jaar bij Theater Totaal en toch nam ik de verkeerde afslag. Ik ging te hard van stapel. Na al die tijd thuis zitten is de spanningsboog van de groep veranderd. Normaal repeteren wij van 10.00 uur tot 15.00 uur. Nu maken we kortere dagen met kleinere groepen. Maar het feit dat we weer in een groep werken; weer fysiek aan het werk zijn; er impulsen zijn van andere acteurs om je heen, maakt dat de spelers sneller vermoeid zijn. Hun koppies zitten sneller vol. Na de vierde repetitie kwam ik thuis en ik voelde dat ik mijn spelers overvraagd had. De vijfde repetitie sprak ik dat uit. En dan zijn de antwoorden van de artiesten zo wonderschoon. Ze willen zo graag hard werken, ze willen het zo graag goed doen, ze willen zo graag laten zien dat ze dit aankunnen, maar ze hadden zulke volle hoofden! En dat is zo begrijpelijk! Het is zo fijn dat alles mag bestaan. Dat alles gezegd mag worden. Dat je jaloers kan zijn op een andere speler, omdat hij lappen tekst kan onthouden na één keer lezen. En dat je dan vergeet dat ieder zijn eigen maat heeft. En dat iedereen zijn eigen maat mag hebben.
Het willen bijhouden van de snelste. Dat is behoorlijk op je tenen lopen.

 

Dit is iets wat zij helaas zo goed kennen maar soms niet zelf kunnen signaleren. Dat moeten wij als maker/ begeleider dan voor ze doen. Mijn eigen gedrevenheid is soms zo groot dat je bijna over de hoofden van de spelers gaat. Aan de andere kant voel ik ook dat mijn energie nodig is voor de artiest om daar op mee te varen. Het blijft maatwerk, het is nooit kat in het bakkie. Het is kijken en volgen. Het is laten groeien. Het is voelen. Heel veel voelen en delen. En dat maakt dat ik de meest fantastische baan van de wereld heb!”

 

Hassan Ahmida, acteur Theater Totaal:

“Ik was heel blij en opgelucht, maar ook ik vond het wel weer spannend om te doen.
Ook was ik wel bezorgd, kom ik wel op tijd?
Maar dat ging allemaal goed.
We zaten eerst in de kring en Elma vroeg hoe het met ons ging.
En toen aan het werk.
Elma las een stuk voor waar we mee gingen werken.
We gingen aan de slag en het ging over een veerpont.
Er is veel tekst en dat vind ik prettig want ik vind het fijn om met tekst te werken.
De man in het stuk heet Kommer. Ik dacht meteen aan een leuk grapje: Kom Kommer…
Dat is er in gekomen. Ook bedacht ik de werktitel Heen en Weer.
De volgende dag dinsdag gingen we verder. Het was ook veel herhalen en ‘s middags waren onze koppies te vol en gingen we even wat anders doen.
Verleden week hebben we er ook aan gewerkt en werd mijn collega Remco toegevoegd en maar repeteren en repeteren. Het werd langer en leuker.
Deze week kwam er weer een stukje bij en we zitten op 19 minuten. Ik vind het leuk. Kwel, het liefje van Kommer, is er ook bij en dan heb je Kommer en Kwel. Er zou ook een sneeuwstorm inkomen maar die gaat eruit. Nou gaan we dinsdag weer verder. Ik hoop dat we het mogen opvoeren. We gaan ervoor!”

 

Bekijk ook het Special Arts Bulletin #60 samengesteld door Theater Totaal
https://specialarts.mijnpublicatie.online/sab_60/ 
https://specialarts.mijnpublicatie.online/ 

 

Special Arts droomt samen met Stichting Artertainment (Art-Jan de Vries) van een nieuwe editie van de Special Theater Road Show rondom eenakters. Afhankelijk van de fondsenwerving en de coronaontwikkelingen gaat het project in het najaar van 2020 van start.
In artikelen en blogs volgen wij verschillende theatergroepen (toneel, dans, muziek).

Wil je meer informatie over de plannen voor de Special Theater Eenakter Road Show, neem dan contact op met Tine Veldhuizen van Special Arts.

033 4328033 / t.veldhuizen@specialarts.nl

eenakter, theater

3238

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts