Blog Saskia ter Kuile: Onbekend maakt onbemind

22 november 2015

De wereld van de zorg staat aan de vooravond van grote veranderingen. Dit jaar is een overgangsjaar, vanaf 2016 wordt het nieuwe beleid vormgegeven. Hoe sneller je inspeelt op de veranderingen, hoe meer continuïteit je je cliënten kunt garanderen.

Dagbestedingateliers hebben een fantastisch product, maar onbekend maakt onbemind. Zichtbaarheid is dan ook van groot belang, zowel intern als extern. Kunstzinnige dagbesteding is weliswaar vaak een klein onderdeel binnen de organisatie, in de organisatie-etalage maken creatieve producten juist het verschil. Daarin komt namelijk alles samen: creativiteit, het talent van cliënten, de passie van medewerker, de kracht van de organisatie en de verbinding met familie, vrijwilligers en de omgeving.

Het begint ermee dat je met een frisse blik gaat kijken. Doe morgen alsof je voor de eerste keer binnenloopt: wat kan ik nu doen om de zichtbaarheid te vergroten? Vraag een familielid of buurman vijf tips om je atelier zowel fysiek als virtueel beter voor het voetlicht te brengen. Ik weet zeker dat ze met vijf tips komen die je direct kunt uitvoeren.

Probeer de gatekeepers van de Wmo-dienstverlening te vinden, de personen die alles met elkaar verbinden, en zorg ervoor dat die ook voor jou gaan lopen.

  • Verzorg vóór de behandeling van de begroting een presentatie in de gemeenteraad. Neem twee cliënten mee die kunnen vertellen wat deze vorm van dagbesteding voor hen betekent.
  • Nieuwe locatie? Nodig de wethouder en de Raad van Bestuur uit en laat zien wat jij te bieden hebt.
  • Zorg dat je een webwinkel hebt, dat is je belangrijkste folder.
  • Vraag de wethouder om een blog te schrijven voor je website of webshop.
  • Maak plaatselijke politici, bestuurders en organisaties tot je ambassadeurs.
  • Probeer mensen aan je te binden door informatie en nieuws te delen via social media. Kijk per doelgroep welk medium je het beste kunt inzetten.

Doe nou eens één keer in de week iets waarvan je denkt: misschien had ik dat eerst moeten vragen. Wat is het ergste dat je kan gebeuren? Je hebt goud in handen, verzilver het dan ook.

Saskia ter Kuile

Communicatiemanager In voor Zorg!, gemeenteraadslid Weesp
Spreker op de Special Arts Inspiratie- en netwerkbijeenkomst en expert voor de professionaliseringswens van de Special Award 2015

9963

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts