Functie(s): | Extetrn organisatieadviseur |
---|---|
Organisatie: | Management | Advies | Training |
Verdienmodel? Is dat ingewikkeld?
Waar gaat het over?
Je hoort tegenwoordig veel over verdienmodellen. Dat is niet hetzelfde als een businessmodel, waar het ook wel mee verward wordt. Dit blog ging de afgelopen maanden over de eerste zeven bouwstenen uit het businessmodel. Het verdienmodel zegt o.a. iets over de bouwsteen Inkomsten. We focussen ons in dit blog op de financiële kant van het businessmodel. Hoe vertaal je dat aspect dan naar jouw voorziening?
Inkomsten
Met het verdienmodel maak je duidelijk waar jouw inkomsten vandaan komen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. In een verdienmodel beschrijf je hoe je dat gaat bereiken.
Mix
Onder dit financiële perspectief vallen drie inkomende geldstromen.
Men heeft hierbij de keuze uit -een mix van- algemene middelen, zoals ABWZ/WMO of cultuursubsidie, eigen inkomsten door kaartverkoop van voorstellingen, verkoop van werk uit de ateliers, of verhuur van jullie locatie.
En ten derde de externe inkomsten door sponsoring van bedrijven of co-financiering van een gezamenlijk project door een collega-instelling.
En dan?
In voorgaande blogs gaf ik tips om eigen inkomsten te genereren en de organisatorische kant die daarmee samen hangt. Je kan bewust inzetten op eenmalige verkoop van tickets, een product of dienst en dan heet dat transactie. Dat kennen we allemaal goed vanuit ons werk of uit ons privéleven. Ook kennen we het begrip ‘Uurtje – factuurtje’ en ‘No cure – no pay’ wel uit de praktijk. Hieronder volgen een aantal alternatieven. Inspirerend? Zet dan jullie invulling op jullie website! En verwijs vervolgens naar al deze mogelijkheden in je schriftelijke en mondelingen uitingen.
Strippenkaart
Heb je al eens gedacht aan het aanbieden van een strippenkaart voor jullie dienst, zoals dat onder grafisch ontwerpers en coaches veel voor komt? Daarmee zou jullie voorziening zich in ieder geval onderscheiden van veel collega-instellingen. Zowel de (verwanten van de) deelnemers aan jullie activiteiten als de reguliere afnemers zouden een strippenkaart kunnen aanschaffen. En die strippenkaarten hebben veelal een verschillende lengte en prijs. Afhankelijk van datgene waar de afnemers het voor benutten. (Zie voorbeeld: http://www.thisafternoon.nl/prijzen/ )
Abonnement
Boeiend wordt het als je een abonnementvorm kan bedenken voor een dienst of product uit jullie voorziening. We hebben privé bijvoorbeeld een abonnement op een krant. Je doet dan eenmalige of periodiek een betaling die recht geeft op een periode ‘onbeperkte gebruikmaking van een bepaalde service’. Hoe zou je met dit gegeven een invulling kunnen geven voor jullie producten? Heel aansprekend maak je het voor een bedrijf als zij een passe partout aanschaffen en daarmee zowel het atelier, de houtwerkplaats als een theaterstuk kunnen bekijken voor één bedrag. Zeker wanneer jullie ook nog mee doen met een plaatselijk of regionaal georganiseerd evenement.
En mocht een hogeschool met een team van docenten de premiére bij willen wonen, inclusief het hapje en drankje vooraf en een meet en greet met de acteurs erna, dan kunnen ze uiteraard intekenen voor het hoge tarief abonnement. (http://www.tga.nl/service/abonnementen )
Verbruiksmodel
Het verbruiksmodel baseert men op het gemeten gebruik. Dat kennen we zelf van de water- en gasrekening. Wanneer een kunstenaar gebruik maakt van de atelierruimte van een voorziening, dan zou een dergelijk verbruiksmodel ook ingezet kunnen worden. De band die avonden oefent in jullie ruimte of de yogadocent die er groepen ontvangt, kan ook via het verbruiksmodel gefactureerd worden.
Razor and blade model
Deze cryptische omschrijving geeft aan dat de afnemers gelokt worden met een extreem goedkoop instapmodel, waarna zij een relatief hoge prijs betalen voor noodzakelijke aanvullende of vervangende onderdelen. We kennen dit voorbeeld van de scheermesjes of de cartridges voor onze printers. Het tijdschrift Woman's Weekly gaf in de negentiger jaren gratis rijentellers voor breiwerk weg. De ontvangers dienden dan vervolgens wel de breigarens via het tijdschrift te bestellen. Met een brainstorm valt ook voor deze variant een invulling te ontwikkelen in het kader van de producten voor creatieve dagbesteding. Doe je mee?
Freemium
Bij een freemium geef je gratis of heel goedkoop een stukje dienstverlening weg met de intentie om de klant kennis te laten maken met je dienst of product, zoals bij Linkedin bijvoorbeeld. De aantrekkelijke ‘upgrade’ met extra diensten of omvang kost dan wel geld. Wanneer de acteurs uit jullie voorziening tijdens een congres een korte ‘teaser’ verzorgen, waarin zij tonen hoe het is om met mensen met een beperking in het arbeidsproces te werken, kan het bedrijf of de overheidsinstelling jullie vervolgens inhuren om het hele verhaal te zien en daarvan te leren.
Vergelijkbaar is het wanneer je lezingen geeft over jullie voorziening, over je methodiek of over de wijze waarop je de transitie het hoofd biedt. Anderen onderwijzen in jullie werkwijze of aanpak, kan je vervolgens factureren.
Data
Ook een gratis dienst in ruil voor je adresgegevens is heel gangbaar. Met enige regelmaat stelt een organisatie je in de gelegenheid om gratis een ‘white paper’ te downloaden. Dat doen zij in de verwachting later meer te kunnen bereiken met je adresgegevens via hun marketingkanalen. Welke kennis kan jullie instelling beschikbaar stellen in ruil voor data? En waar ga je die informatie dan vervolgens voor gebruiken?
Kortom
Naast boventaande scenario’s zijn er nog een flink aantal andere opties die met een kleine vertaalslag ook door een voorziening voor creatieve dagbesteding te benutten zijn.
Mocht je op grond van deze blog verder van gedachten willen wisselen om echt maatwerk te ontwikkelen voor jullie centrum, neem dan contact op via more@marionbeltman.nl of zie www.marionbeltman.nl
Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.
Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.