Blog Rudolf Steiner Zorg: 'De woorden zijn zo leuk en eigen dat het helemaal klopt’

3 december 2017

Je talenten ontwikkelen kan op allerlei gebied. Ook dichten hoort daarbij! Daarom geven we bij de dagbesteding van Rudolf Steiner Zorg veel aandacht aan deze kunstvorm. Met thema’s en door gedichten aan publiek te laten zien. Maar vooral door oog te hebben voor de verschillen in aanpak van onze dichters. Jet, Annemieke en Florinde volgden in september 2017 de training Gedichtenlabratorium in gebruik.

 

Poëzie rondom een thema
Elke week hebben we een ander thema. Dit thema proberen we zoveel mogelijk te laten leven zodat onze deelnemers het goed kunnen verinnerlijken. Als het thema ‘feest’ is, hangen we bijvoorbeeld vlaggetjes op en zetten we een papieren taart en gekke hoedjes neer. Bij het thema ‘dieren’ horen mooie dieren en liggen er dierenboeken op tafel. Is het thema ‘eten’, dan leggen we kookboeken neer om in te kijken en etenswaren om aan te voelen en ruiken. We zingen liedjes over een thema en proberen er coupletten bij te schrijven. Tijdens de pauzemomenten kletsen we dan wat over het thema. Door vragen te stellen proberen we de vertelstroom op gang te brengen. Nog een hele klus ;-). Daarnaast knutselen we met noeste arbeid en veel plezier aan de leukste kunstwerken die bij het thema passen. 

Ieder op zijn eigen manier
Onze ervaring is dat de woordenstroom opgang brengen bij de ene persoon makkelijker gaat bij de andere. Bij sommige deelnemers stuit het maken van gedichten nog op een beetje weerstand, omdat ze zich er geen raad mee weten of het misschien nog spannend vinden. Maar we merken ook dat de deelnemers steeds meer aan gewend raken aan het dichten en aan de verschillende thema's. De manieren om met onze deelnemers tot een gedicht te komen verschillen. Soms ontstaat een gedicht vanuit een woorden-brainstorm rondom een thema (bij eten denk ik aan...), om vervolgens met behulp van de verzamelde woorden zinnen te maken. Bij iemand anders helpt het stellen van veel vragen om tot een gedicht te komen. Er zijn ook deelnemers die bijna zonder hulp een gedicht schrijven. Niet iedereen weet en snapt wat een gedicht is, en niet iedereen heeft ook door wanneer hij of zij een mooi gedicht maakt. Maar hun woorden zijn dan zo leuk en eigen dat het helemaal klopt. 
 

Elevator poetry
Om te zorgen dat het dichten leeft bij collega's, bewoners en bezoekers van Rudolf Steiner Zorg, hangen we elke week een gedicht op in de lift en plaatsen we iets op Facebook. We krijgen leuke reacties:-).


We gaan met goede moed door!
 

Jet, Annemieke en Florinde 

2760

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts