Blog Kunst-Lijn 3: Een prijs met lef - Hoe dan ook lef

9 januari 2018

De wens van zes dichters en illustratoren om een gedichtenbundel uit te geven werd werkelijkheid toen zij een cheque van € 1.500, de Lefprijs van Frion , in de wacht sleepten. Een mooi bedrag, maar een bundel maken en uitgeven is een dure aangelegenheid. Er moest meer geld bij. De kunstenaars stelden daarom op eigen initiatief voor een extra bedrag te lenen. Zij zagen kansen om dit terug te betalen uit de opbrengst van de te verkopen gedichtenbundel. En dat eigen ondernemerschap sprak de jury van de Lefprijs aan.

De bundel 'Hoe dan ook' is een mooi voorbeeld van de regie in eigen hand nemen en hebben. Iets wat Frion stimuleert bij  haar cliënten. Een initiatief waar meerdere cliënten van moeten kunnen profiteren, dat lef toont en nieuw is.

 

 

 

 

Een podium dat barst van poëzie
Op donderdagmiddag 23 november 2017 was het zover. In de zaal van de Creatieve Coöperatie in Zwolle presenteerden de zes kunstenaars hun gedichtenbundel 'Hoe dan ook’. Marieke van Bolderen, voormalig stadsdichter en eigenaar van uitgeverij Ervaar Boeken heette hen en het publiek welkom. Daarna lazen alle dichters voor uit eigen werk. Naast dichters bleken de kunstenaars ook podiumartiesten te zijn die er duidelijk plezier in hadden hun gedichten voor te dragen.

Sevin Tanoglu las ‘Winter’ voor. ‘Bibberend van de kou’ kwam zij het podium op, ze maakte er een stralend ‘ijskoud’ optreden van. Robert Prummel maakte indruk met zijn reisgedicht ‘Naar het museum’ waarin zijn precieze manier van kijken verwoord wordt. Jooske Zult-Reuver maakt vaak gedichten bij haar schilderijen of andersom: ze maakt beelden bij haar woorden zoals in ‘Strandleven’. Zij las het voor en riep een mooi vrij zomerbeeld op.
Marcel Wiemers is een multi-talent. Maar tekenen doet hij het allerliefst. Hij maakte bij zijn eigen gedichten en bij die van de andere kunstenaars de illustraties. Hij koos ook de kleuren voor de bundel: voor elke dichter een andere ‘verwassen’ pasteltint. De goed getroffen portretten van de dichters in de bundel zijn van de hand van Alfons Jans. Met een fraai karakteristiek portret wordt elke dichter ingeleid.

Joey van de Weg is 22 jaar, hij is de jongste dichter. Hij schrijft op alles dat hij kan gebruiken, oud krantenpapier, een melkpak. Joey heeft het dichten nodig om zich uit te drukken. Zoals in ‘Frustratie’ waarin hij zijn verdriet over de verharde wereld beschrijft.


Het ei is gelegd                                                                                                           
Na de presentatie zitten de dichters en illustratoren ontspannen en trots achter een tafel met stapels bundels. Klaar om te signeren. Een rij mensen schuift aan hen voorbij. Er worden veel bundels verkocht: van de 500 beschikbare exemplaren gaan er een kleine 200 over de toonbank.

 

Marijke de Val

Titel: Hoe dan ook
Prijs: € 10,00
Verkrijgbaar via Kunst-Lijn 3 (kunst-lijn3@frion.nl) en bol.com

 

4096

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts