Blog 1 Een bijzondere expositie in wording - Hoe het begon

12 februari 2018

Jaap, Dilyse en René zijn kunstenaar en werken bij Leonardo da Vinci, een zelfstandig kunstcentrum en kunstzinnige dagbesteding. Ze willen graag met zijn drieën exposeren buiten het kunstcentrum. Zij zullen gaan exposeren in de Special Arts galerie. In deze blog wordt hun initiatief gevolgd.

 

 “Ons werk ligt dicht bij elkaar. Het is allemaal heel kleurrijk. We hebben een klik met elkaar en het lijkt ons leuk om samen te exposeren”, vertelt Dilyse over hun idee. Ze voegt eraan toe ‘uit de anonimiteit te willen’.  Ze wil het groots aanpakken met veel pr en mogelijk aandacht op televisie. Ook haar ziekte  (TSC) wil ze belichten en maatschappelijke dingen aankaarten. Of dit in deze expositie ingebed kan worden of in een volgend project, moet nog bekeken worden. Dilyse wil veel spektakel en anderen laten zien dat je ondanks een beperking op wat voor gebied dan ook, kunst kan maken en verder kan komen. Ze weet nog niet hoe ze dat spektakel gaat aanpakken en wat ze dan precies wil.

 

Hoe het begon

Jaap heeft in mei 2017 contact gezocht met Special Arts om de mogelijkheid van een expositie te onderzoeken. Jaap neemt veel initiatieven; hij heeft ook al een band op het oog en iemand die eventueel de uitnodigingen en affiches kan maken. Daarnaast is er een begeleider aangetrokken die helpt met het structureren van alles wat nodig is voor de expositie. Ideeën zijn er genoeg, maar het kan niet allemaal en niet allemaal tegelijk.
Wat de drie moeite kost, is het plannen en structureren. Jaap heeft al vaker zelfstandig een expositie gehad. Maar nu gaat hij met z’n drieën exposeren en moet hij met de anderen overleggen. Dat is toch wel een uitdaging. Ze bespreken met de begeleider wat er gedaan moet worden; er wordt een plan opgesteld voor dingen die op korte termijn geregeld moeten worden en wat eventueel ook later kan.

 

Wat moet er allemaal gedaan worden?

Er moet een naam komen voor het collectief. Gaan ze exposeren onder hun eigen naam of verzinnen ze een naam voor de groep? Er moet een titel komen voor de expositie.
Jaap heeft een vriendin die persberichten kan redigeren. Jaap kan zelf het persbericht schrijven. Maar het is goed dat iedereen zelf iets schrijft over wat hij of zij tot nu toe gedaan heeft.
Er moet een beschrijving van het werk komen en er moet gedacht worden over prijzen. 
Dilyse maakt animaties die ze wil laten zien. Er is een beamer nodig en een computer. Hoe gaat ze dit aanpakken? 

Dilyse wil ook gedichten maken om tijdens de opening voor te dragen.
Ze willen ook graag een afsluiter van de expositie, waar ze zelf ook bij zijn. Ook hier moet nog over nagedacht worden.

Affiches moeten er komen en uitnodigingen zowel per mail als per post.
Pr in de regionale kranten maar ook in kunstbladen. Jaap heeft een vriend die affiches en uitnodigingen kan maken. Voor de opening: muziek. Jaap heeft al een band benaderd die wil komen spelen. De opening zal dan wel op een zaterdag moeten plaatsvinden. Er kunnen dan meer mensen komen, die niet hoeven te werken en de band kan alleen op zaterdag. Er worden vragen opgesteld voor Special Arts en een afspraak gemaakt om alles door te spreken.

 

Waar lopen ze tegenaan?

Jaap vindt het lastig dat alles zo traag gaat.
Als het straks mei is, zijn ze al een jaar bezig!
Het is steeds wachten, iets doen en dan weer wachten op reactie. Gelukkig hebben ze nog heel veel tijd. Hij zegt van zichzelf dat hij iemand is die er veel druk oplegt. “Er moeten wel besluiten genomen worden”.
René vindt het lastig dat Jaap zoveel pusht.
Hij vindt het bijna een obsessie van Jaap. Maar de expositie motiveert hem en geeft hem zelfvertrouwen, hij vindt het leuk ermee aan de slag te gaan.

Dilyse vindt dat René is opgebloeid.
Ze vinden het erg leuk om zo met z’n drieën samen te werken. Op de vraag wat Dylise het leukst vindt antwoordt ze: ‘jullie’. Wat ze lastig vindt, is om uit te zoeken wat ze op haar cv moet zetten. Maar ze kan iemand van de begeleiding van Da Vinci vragen haar te helpen. Het staat vast ergens in de computer. Wat ook een aandachtspunt is -  hier zijn ze het alle drie wel over eens - is dat ze meer moeten overleggen met elkaar.

 

Hoe nu verder?

Veel werk is gedigitaliseerd. Jaap heeft foto’s genomen en op de computer gezet. Er is gebrainstormd om een naam voor de expositie te verzinnen. Twee titels bleken al te bestaan; de derde optie vindt René niet leuk. Het is lastig om een passende titel te verzinnen die iedereen leuk vindt. Er is al wel besloten onder eigen naam te exposeren. Ook is er een datum bekend voor de opening: zaterdag 5 mei. Jaap kan de band benaderen om het definitief te maken. Het blijkt dat er bij Special Arts geen beamer aanwezig is. Als Dilyse de animaties wil laten zien moet ze zelf voor een tv en computer zorgen. René heeft een tv, misschien kan daar een USB-stick in, dan is er geen computer nodig.

Binnenkort gaan ze een begin maken met het uitzoeken van werk: wat ligt er op de planken, waar zijn ze nog mee bezig, wat is de moeite waard om tentoon te stellen? Er moet te zijner tijd een keuze gemaakt worden en het is goed om nu alvast te kijken wat er ligt en voor nu: wat willen we vooral niet ophangen? Genoeg werk te doen voorlopig, dus: wordt vervolgd!

 

In het volgende blog: Waar halen Dylise, René en Jaap hun inspiratie vandaan? 

3463

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts