Poëzie over duurzaamheid van Hai Zeng

29 oktober 2018

Bescheidenheid is iets wat Hai Zeng siert. Tekeningen en schilderijen die ze bij ArtOro maakt, wil ze pas sinds korte tijd signeren.Dat haar kunstwerken wel degelijk van hoge kwaliteit zijn, werd bewezen toen ze gevraagd werd een boek te illustreren. Toen op de groep het poëzieproject Het Andere Gedicht geïntroduceerd werd, was er niet gelijk enthousiasme in de groep om mee te doen. Hai Zeng toonde lef en net voor de inzenddatum schreef ze een prachtig gedicht. “Grenzen verleggen, lef tonen, hierin is ze enorm gegroeid”, aldus ORO begeleidster José van Rijt.

Zelfs zo dat haar gedicht Onderweg naar een nieuw begin de basis vormde voor een van de podiumacts tijdens Het Groot Poëziefeest op 11 april 2018. Hai Zeng droeg haar gedicht voor op het podium in Flint Theater Amersfoort en werd begeleid door muziek, stilstaande en bewegende beelden en een zelfgemaakt decorstuk.

 

Poëzie en duurzaamheid
José: “Toen we met het poëzieproject begonnen, liep er tegelijk een project met het thema ‘Duurzaamheid’. Dat hebben we aan elkaar gekoppeld. Hai Zengs gedicht gaat over duurzaamheid en we maakten een presentatie van de tekeningen als achtergrond die deelnemers van ArtORO rondom het project gemaakt hebben."

De voordracht werd ingeleid door een muzikaal intro van accordeon, klokkenspel, trom en gitaar. De sfeer van de muziek is bepaald in overleg met de deelnemers van ArtORO.

Hai Zeng is volgens José heel gevoelig voor mode en stijl. “Ze vond het geweldig toen ik die paspop meenam. Ze maakte een jurk van papier met knip- en vouwwerk en gekozen kleurpatronen en vormen uit tijdschriften. Aan de onderkant van de jurk bevestigde ze een hoepel. De hoepel beplakte ze met bloemen van papier, gevouwen theezakjes, door Hai Zeng zelfbedachte origami van beplakte, ingeknipt een gevouwen closetrolletjes, als papieren waaiers. De jurk vormt een prachtig imposant geheel zowel in kleur als vorm. Toen het klaar was, zei ik: 'dit is nou recycle-kunst, Hai Zeng'. Ze is ondertussen zeer betrokken bij het onderwerp duurzaamheid wat regelmatig zichtbaar is in haar werk.” De jurk werd decorstuk op het podium in Flint Theater.

 

Samenwerking met professional Neeltje van Doore
In de voorbereiding is samengewerkt met Neeltje van Doore. Neeltje is zangeres en performer, maar werkt ook als zang, theater en performance coach. José: “Ik ken Neeltje persoonlijk. Ze is heel erg lief en geduldig. Naast dat ze heel professioneel is, leek me dit een goede match.”

Coach Neeltje van Doore heeft drie sessies met Hai Zeng gehad. Neeltje: “Eerst namen we de tekst door om onder andere de juiste klemtonen te leggen. Ook werkten we aan de volumes en het tempo van spreken. Twee dagen voor de grote dag vond de generale repetitie plaats met alles erop en eraan, de muzikanten, de beamerpresentatie en zelfs de hartjes om te strooien waren er. Zowel de generale als de uitvoering gingen supergoed! Ik ben als coach heel erg trots op Hai Zeng en vond het heel leuk om met haar te werken.”

Dat deze begeleiding Hai Zeng verder heeft gebracht is te zien in de podium act Onderweg naar een nieuw begin: https://youtu.be/Ah41q-0Tz8A

 

Alice de Koning

Foto: Claudia Kamergorodski

1936

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts