Kunst horen, zien en proeven tijdens opening Special Award-expositie

2 juli 2019

Door Alice de Koning

 

Woensdag 26 juni was het zover: de opening van de Special Award 2019-expositie in de Nicolaïkerk in Utrecht.
Kunstenaars, hun familieleden, begeleiders en andere genodigden werden in de kerk welkom geheten door Stephanie Afrifa. Zij is curator en presentator met een passie voor innovatie in kunst, mode, cultuurwetenschappen en welzijn, en regelmatig tafelgast bij DWDD.

Als presentator van de opening vroeg Stephanie Afrifa Special Arts voorzitter Peter Pennekamp naar het belang van de Special Award 2019-expositie. Hij benadrukte dat een laagdrempelige tentoonstelling als deze in de Nicolaïkerk noodzaak is, omdat reguliere musea te weinig aandacht hebben voor kunst van buitengewone kunstenaars. “Wij als Special Arts werken er hard aan om dit te veranderen”, zei hij. “U kunt dat ook doen. Bijvoorbeeld door binnen uw gemeente aandacht te vragen voor deze kunstenaars in musea en ze te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Het gaat niet alleen om toegankelijkheid van gebouwen voor mensen met een handicap, maar ook om het tentoonstellen van kunst van deze doelgroep.” Verder vroeg hij iedere bezoeker om drie mensen uit hun omgeving uit te nodigen de Special Award 2019-expositie te bezoeken. “En als die op hun beurt ook weer drie mensen uitnodigen, dan ontstaat er een olievlek die niet onopgemerkt zal blijven.”

Tijdens de opening werd ook het stadsgedicht onthuld dat dichter en kunsthistorica Els van Stalborch speciaal voor de tentoonstelling heeft geschreven.Ze was onder de indruk van de werken die worden geëxposeerd. “Wat is het verschil tussen deze kunst en de werken die je tijdens je kunststudie verplicht moest bestuderen”, vroeg Stephanie haar. “Die kunstwerken werden eruit gelicht omdat ze tot een bepaalde stroming behoorden of in een bepaalde periode waren gemaakt. Deze werken worden niet ingegeven door dat soort kaders, maar komen recht uit het hart”, aldus Els.
 

Kunstenaar en tussenjurylid Paul Klemann haakte hier in zijn toespraak op aan. “Ik ben het daar helemaal mee eens, het komt uit het hart. Maar wat we niet moeten vergeten, is dat dit ook veelal professionele kunstenaars zijn, die heel hard werken. Zij verdienen museale aandacht.” De aanwezige kunstenaars kregen uit handen van de tussenjuryleden, kunstenaar Roland Berning, galeriehouderr Nico van der Endt en kunstenaar Paul Klemann, als eerste de Special Award 2019 kunstcatalogus uitgereikt. Een mooi fotomoment!

 

Zintuigprikkelende kunsttour

Uiteraard was er ook een rondleiding langs de kunstwerken. Deze kunsttour had een aantal bijzondere ‘stopplekken’ waar kunst gezien, maar ook gehoord en zelfs geproefd kon worden. Judith Kamerman presenteerde het proeven van een kunstwerk. Proeverij De ontmoeting in Ermelo had zich namelijk laten inspireren door een van de drie kunstwerken van Karhang Mui. Door het proeven van de bonbon en kijken naar de werken, kon ervaren worden hoe kunst smaakt. Stephanie Afrifa interviewde kunstenaars, wat weer gefilmd werd door Ricardo van MultiMediaStation Hilversum.

Bij de kunstwerken van Marieke Romeijn had Aron Côte van ZAP! media een muziekstuk gecomponeerd. Staand voor de schilderijen kon je met een koptelefoon op de kunstwerken dus horen. Elias Westera toonde middels een iPad zijn virtuele kunstwerken en Geert Pruiksma, directeur van het Nationaal Rijtuigenmuseum ging in gesprek over de schilderijen van Sijtse Keur. Theatermaker en acteur Art-Jan de Vries besprak op zijn geheel onnavolgbare wijze een schilderij van Lenneke Zoeteman.

Bezoekers die nog meer wilden ervaren, kochten tot slot bij de Special Award Pakje Kunst-automaat, voor vier euro een miniatuur kunstwerk gemaakt door een buitengewone kunstenaar. Een volle, vrolijke, zeer geslaagde opening en een mooie aftrap van de expositie die tot en met 15 september loopt.

 

Randprogrammering
Stadsdichter Els van Stalborch geeft op zondag 28 juli een rondleiding kunst en poëzie in de Nicolaïkerk. De komende tijd zijn er meer bijzondere randactiviteiten rondom de Special Award 2019-expositie. Zoals een kunsttour voor kinderen, een 60+ rondleiding en de kunstvesper: Art Brut, wat is dat eigenlijk? Het activiteitenprogramma wordt regelmatig aangevuld en is te vinden op www.specialaward.nl. Op deze website kan ook gestemd worden voor de publieksprijs.

 

Fotografie: Claudia Kamergorodski

6730

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts