Expositie: Overzichtstentoonstelling Camille Grootaers in Gouda

21 oktober 2019

Camille Grootaers werd dit jaar 55. Hij tekent en schildert al zijn hele leven. Het is zijn manier om naar de wereld te kijken. Personen uit zijn directe omgeving staan dus vaak centraal in zijn werk maar ook popartiesten zoals Boney M en ABBA. Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober is een keuze uit het werk van Camille te zien in het Atelier Marianne Lint in Gouda.

Camille woont sinds zijn 24e in een huis van de Gemiva. Eerst in Catshoven (Gouda) en nu al weer ruim zeven jaar in woonlocatie Westeinde in Moordrecht. Dat is een fijn dorp waar de mensen elkaar nog vriendelijk groeten op straat. Hij komt graag bij de kapper (al of niet om geknipt te worden maar eigenlijk voor de cappuccino) en bij de plaatselijke snackbar, voor een softijs of een kroketje.

Hij werkt op activiteitencentrum de Schakel in Moordrecht waar ook regelmatig werk van hem te zien is bijvoorbeeld op de zomer- en winterfair die daar georganiseerd wordt. Het meeste van zijn werk dat nu te zien is, heeft hij gemaakt tussen 2001 en 2009 toen hij fulltime werkte op het Atelier In Kleur, een activiteitencentrum dat nu niet meer bestaat.

Camille was in die periode erg productief. Hij maakte ruim 300 tekeningen in allerlei formaten die o.a. te zien waren bij de K4 Award tentoonstelling in het Cobra museum en in museum Jan van der Togt in Amstelveen als onderdeel van de expositie Mensen als wij georganiseerd door Special Arts. Onlangs was ook werk van Camille te bezichtigen in museum Nienoord (Leek, Groningen) op de tentoonstelling Buitengewoon samengesteld door gast curator Pauline Broekema.

Wat het meeste opvalt aan zijn werk is het gebruik van kleur en de opbouw uit kleine deeltjes die samen het totaal maken. Op de tentoonstelling zijn ook portretten te zien die hij in opdracht of verzoek maakte. Meestal gebaseerd op een foto maar altijd met een originele en verfrissende blik waardoor hij karakteristieke elementen van de geportretteerde weet te treffen. Hij tekent zichzelf overigens al jaren op dezelfde manier. Daarom is zijn zelfportret gekozen als beeldmerk voor de tentoonstelling.

 

“Een groot feest”, zo noemt Camille zelf de tentoonstelling.

En bij een feest horen ballonnen en vrienden. Zijn zus, die samen met kunstenares Marianne Lint- Zwagemakers de tentoonstelling organiseert is vooral blij dat veel werk van weer te Camille te zien is. “Ons huis en het huis van mijn moeder hangt weliswaar vol met zijn werk maar hij heeft zoveel moois gemaakt dat het fijn is om daar ook andere mensen van te laten genieten. Het was heel moeilijk om zijn mooiste tekeningen te kiezen en daarom is het de bedoeling dat het werk van Camille binnenkort ook via een persoonlijke website te zien zal zijn.

 

Carrie Grootaers
 

Werk van Camille is via de website van Special Arts in bruikleen beschikbaar www.specialarts.nl/kunstcollectie/318753

Portretfoto: Paola de Bruijn

2465

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts