Kunstpower: De keuze van theatermaker Art-Jan de Vries

26 maart 2020

Power door kunst
Felle kleuren, prachtige lijnen, creatieve uitspattingen: kunst geeft energie. Wat kunst doet met mensen geven wij maar wat graag door. Ter inspiratie in deze periode waarin de wereld er door het coronavirus heel anders uitziet.
In dit blog de keuze van theatermaker Art-Jan de Vries.

 

Art-Jan de Vries: "Het schilderij van Briggitte Jansen vind ik heel erg tof. Misschien niet op het eerste gezicht en misschien niet in schoonheid van compositie, maar zeker wel vanwege het onderwerp. Fien de la Mar!!

Het meisje dat is afgebeeld in een heel simpel jurkje - dat net zo goed een onderjurkje kan zijn -staat krachtig en in een houding van ‘wat moet je nou? Of kom maar op, ik doe toch waar ik zelf zin in heb’.

Een beetje een eigenwijze blik maar ook een vragende blik, die onderzoekt op het zelfde moment. Allemaal eigenschappen die je nodig hebt in het theater.Je moet durven ook als je jezelf kwetsbaar voelt, je moet doen alsof je alles weet, maar ondertussen blijven aftasten of het aankomt wat je doet, of het klopt met je omgeving in dat moment. Je moet toe laten dat mensen iets van je gaan vinden en daarom moet je durven denken, kom maar op! In de achtergrond zie ik - heel abstract - een zaal vol mensen. Ook is het voor mij alsof elk moment de muziek kan starten en deze Fien een dans in het schilderij gaat beginnen.

Het inspireert me tot allerlei van dit soort gedachten en staat voor mij ook symbool voor het feit dat ieder van ons tot grootse dingen in staat is. Ik bedoel, kijk naar dit kleine meisje, google dan eens iets over haar leven en als je daarmee klaar bent, bekijk dan eens wat foto’s op internet van dat prachtige theater in Amsterdam wat Joop en Janine van den Ende hebben gerealiseerd. Een theater dat  tot in lengte van dagen haar naam zal dragen.

Theater gaat over delen. Delen van gedachten, van schoonheid, van inspiratie en van mooi en lelijk. Theater gaat over delen. Delen gaat over samen. En samen daar houd ik van. Dat is misschien wel wat ik ook zo mooi aan dit schilderij vind, want, ook al staat Fien in haar eentje afgebeeld, je voelt dat ze samen is, want naar wie kijkt ze?"

 

#zelfaandeslag

"Nu we allemaal een beetje thuis zitten te zitten omdat er een virus rond dwaalt over onze planeet en we daarom ook niet meer in de theaters bij elkaar mogen komen, is het misschien wel leuk om je eens te bedenken dat je huis een theater is, of dat je in een gekke film speelt waarin je binnen moet blijven en in je huis avonturen moet zoeken. Of beschrijf iedere saaie dag eens een week lang op een stukje papier en speel de week daarna al die dagen eens na in een kort toneel stukje dat je zelf hebt gemaakt.
Misschien zelfs zonder woorden. Om de uitdaging nog iets groter te maken.

En als je daar geen zin in hebt…… bekijk dan eens wat voor kunst Special Arts nog meer in huis heeft.
Er zit vast iets tussen dat jou inspireert of misschien is er wel iets dat jij voor een tijdje bij jou thuis aan de muur wilt hebben hangen of in je kamer wilt hebben staan.
Ik ben benieuwd. Laat het me gerust weten."

 

Bekijk ook het Special Arts Bulletin #5 samengesteld door Art-Jan de Vries
https://specialarts.mijnpublicatie.online/sab5/
 

Kunstwerk: Briggitte Jansen, Vragend (F de la Mar als kind), acryl op papier, 61 x 45 cm

4428

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts