Samenwerking is het sleutelwoord tot overleven, een betere kwaliteit en meer mogelijkheden

1 maart 2015

Jan Beerda is manager van Smoel Kunstwerkplaats in Leeuwarden. Een manager die met zijn voeten in de klei wil staan en feeling wil houden met wat er op de vloer gebeurt. Hoe run je in deze tijd een zelfstandig atelier? Behoud van eigenheid en zinvolle samenwerking gaan volgens hem goed samen.

Sinds enige tijd werkt Smoel Kunstwerkplaats samen met Zorg op Maat: een organisatie met ambulante zorg, 24-uurszorg en dagbesteding. We blikken terug op het begin van deze samenwerking.

 

December 2013

'Wij kunnen iets met elkaar'

Tijdens een bezoek aan een collega-atelier in Leeuwarden raakt Jan Beerda in gesprek met Anke Meijer, adjunct-directeur van Stichting Zorg op Maat. Het gesprek gaat over samenwerking, kennis en groei. Zorg op Maat wil graag doorgroeien, onder meer met atelier Bijdehand. Jan wil juist liever niet veel groter groeien. Anke stelt Jan in deze ontmoeting de vraag: 'Sta je open om de mogelijkheden van een samenwerking te bekijken?' Jan zegt direct 'ja', ook tot zijn eigen verrassing. Dit antwoord komt vanuit zijn visie dat samenwerking hét sleutelwoord is tot toekomstbestendigheid. Ook heeft het alles te maken met zijn sympathie voor Zorg op Maat.

 

Eerste kwartaal 2014

Om de tafel

Anke en Jan verzamelen agendapunten voor het eerste, aftastende gesprek. Een gesprek waarin ze beiden van de mogelijkheden uitgaan, in plaats van eventuele belemmeringen.

Smoel wil het hebben over onderaannemerschap: vóór de eerste afspraak kreeg Jan een cliëntaanmelding voor zorg in natura. Dit werd een eerste proefballon, met geslaagde uitkomst: de cliënt is nog steeds werkzaam bij Smoel.

Ook staat het onderwerp voogdijschap over Smoel op Jans agenda: als manager van een zelfstandige organisatie heb je de verantwoordelijkheid dat het atelier kan doorgaan als jou iets overkomt. Tot nu toe was dit 'voogdijschap' geregeld met oud-collega's. De vraag is nu: wil Zorg op Maat voogd zijn van Smoel en zorgdragen voor interim-management, als dit acuut nodig is?

Ook Zorg op Maat heeft een paar punten op de agenda om te bespreken. Ten eerste uitwisseling van deskundigheid zowel op het gebied van management als kunstzinnige ontwikkeling. Ten tweede komt de gezamenlijke invalpool aan de orde. Beide organisaties kenmerken zich door hun platte organisatie, waardoor ze snel beslissingen kunnen nemen. Zo kunnen zonder formele handtekeningen de eerste samenwerkingsstappen worden gezet. De invalpool wordt opgezet, het 'ja' op het voogdijschap wordt gegeven en cliënten van Bijdehand haken aan bij een portretschildercursus bij Smoel.

Jan en Anke hebben iedere vijf tot zes weken een formeel overleg. Hierbij schuift ook Jan Jansen, Manager Zorg van Zorg op Maat, aan. Daarnaast bellen ze veel en spreken ze elkaar informeel bij het Zorgcoörperatie Noord-overleg.

 

September tot december 2014

Verder vooruitlopen op de toekomst

Atelier Bijdehand groeit uit zijn jasje en is op zoek naar een andere locatie: groter en beter gesitueerd. Door de hectiek van de aanbesteding duurt het even voordat dit tot Jan doordringt. In de tijd van vastgelopen onderhandelingen over een mogelijk pand, introduceert Jan bij Zorg op Maat het idee om atelier Bijdehand bij Smoel te laten intrekken.

Jan: 'In 2016-2017 krijgen we te maken met een mogelijke krimp door onder andere een mogelijke herindicering. Samen onder één dak geeft wat financiële ruimte voor de toekomst. Zo kunnen we onderzoeken wat we voor elkaar en voor anderen kunnen betekenen.'

Na een intentie uitspraak op dit plan door Zorg op Maat, wordt in december het besluit genomen dat Smoel en Bijdehand samengaan in het pand van Smoel met behoud van eigen identiteit.

Ze spreken een huurprijs af en Bijdehand zal expertise inbrengen voor het HKZ-certificaat.
 


November 2014

Communicatie

Deze maand worden ouders en de Smoelraad geïnformeerd over de groeiende samenwerking tussen Smoel en Zorg op Maat. In januari 2015 is die samenwerking het enige agendapunt op de medewerkersvergadering. Tijdens die vergadering wordt ook het intrekken van atelier Bijdehand bekend gemaakt. De reacties zijn gevarieerd maar positief: mensen vinden het spannend, anderen vinden het leuk dat ze nieuwe collega's krijgen.

 

Eerste kwartaal 2015

Fysieke samenwerking

Begin dit jaar werkt men met man en macht om in Smoel plaats te maken, onder andere ruimte voor een atelier en opslag voor Bijdehand. Vanaf 1 maart zullen er vijf tot zeven cliënten van Bijdehand op de Nieuwe Oosterstraat 1b aanwezig zijn. Er komt er een breder aanbod aan activiteiten. Verder zullen de huishoudelijke taken tijdens de pauze niet meer alleen door cliënten van Smoel worden gedaan, maar samen met die van Bijdehand.

 

De volgende keer

Blijft Bijdehand een schiereiland, of worden Smoel en Bijdehand één werkeiland? Het kan en mag allebei.

5364

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts