Poëzie: Ik moet je wat vertellen

13 maart 2016

In het kader van de Nationale Poëzieweek gaf Ron Goud op 3 februari 2016 de workshop Plezierige Poëzie in regiobibliotheek Woerden. Om meer te weten over zijn werkwijze sprak Lindsay Arts hem hierna over de workshops die hij geeft.

 

In 45 minuten tijd wist Ron in twee workshoprondes prachtige gedichten bij mensen naar boven te halen, allemaal binnen het thema herinneringen. Hij stelt de deelnemers vragen:  “Wat zijn je drie mooiste herinneringen? Welke herinnering zet je op nummer 1?” De onderwerpen in de workshops van Ron zijn altijd positief. “Bij negatieve onderwerpen kan er veel bij mensen naar boven komen en ik ben geen therapeut die daar op kan ingaan. Daarnaast wil je dat de deelnemers een positieve ervaring aan de workshop overhouden.”

Dat poëzie schrijven overal kan, en ook in een korte tijd, bewees Ron bij een workshop in het bos die ongeveer tien minuten duurde. “Je gaat dan gelijk to the point. Eigenlijk ga je dan een beetje als een journalist aan het werk. Nog steeds krijg je een mooi resultaat, alleen de gedichten zijn vaak korter. Bij een workshop van twee uur ga je veel meer inhoudelijk in op de tekst. Zet hem eens helemaal in de tegenwoordige tijd, of bedenk synoniemen voor woorden.”

Wanneer je gedichten schrijft gebeurt er van alles in een groep. Het raakt Ron als hij ziet dat mensen zich bewust worden van hun eigen kunnen, van het gedicht dat ze zelf hebben geschreven. Ook wanneer de workshop als teambuilding gedaan wordt, ziet Ron van alles. “Soms laat ik iedereen een favoriete zin uit zijn of haar gedicht kiezen en maken we met deze zinnen een nieuw gedicht. Iedereen moet dan kunnen beargumenteren waarom hij of zij vindt dat een zin daar hoort. De interactie en het proces is bijzonder om te zien.”

Hoe Ron aan een onderwerp komt verschilt per keer. De ene keer bedenkt hij het onderwerp zelf, de andere keer ontstaan ze in de groep. Wanneer hij ze zelf bedenkt gaat hij eerst na wat het onderwerp inhoudt. “Bij herinneringen ging ik na wat herinneringen nu allemaal zijn. Ook verjaardagen of jubilea kunnen herinneringen zijn. Vaak helpt het om een voorbeeld te noemen zodat iedereen weet wat je er mee bedoelt.” Daarnaast bedenkt Ron van te voren welke reacties hij zou kunnen krijgen en hoe hij hier op kan inspelen. “Het belangrijkst is dat je de ervaring kent of kan begrijpen.”

Als ik de vraag stel of je poëzie bij theater kunt inzetten reageert Ron enthousiast. Hij vertelt over theatergroep MoMo, een theatergroep voor mensen met een verstandelijke beperking in Ederveen. In 2010 speelden zij naar aanleiding van hun gedichtenbundel Ik moet je wat vertellen de gelijknamige theatervoorstelling. “Soms is het lastig om de rode draad in het verhaal te vinden. Als theatermakers heb je daarin ruimte nodig om regels te kunnen aanpassen of er mee te kunnen schuiven. Eigenlijk net als een boekverfilming.” Dat het kan heeft Shakespeare al meerdere malen bewezen.

Benieuwd hoe Ron zijn workshop in regiobibliotheek aanpakte? Dit waren de stappen:
Vraag 1: Wat zijn jou mooiste herinneringen?
Vraag 2: Welke herinnering zet jij op 1?
Vraag 3: Welke plaats past bij je herinnering? Welke kleur?
Vraag 4: Wanneer was het? Denk aan een datum, tijd, een dag, misschien een jaargetijde?
Vraag 5: Wat voor weer was het? Schrijf alles op waar je aan denkt.
Vraag 6: Waar was je op dat moment mee bezig? Wat was je aan het doen?
Vraag 7: Wie was er nog meer bij? Wees selectief, een gedicht vertelt niet het hele verhaal.
Vraag 8: Wat gebeurde er precies? Ga schilderen met woorden.
Vraag 9: Wat dacht je er bij? Wat voelde je?
Vraag 10: Wat gebeurde erna?

Opdracht 1: Streep de woorden weg die er niet toe doen. Zo maak je de regels korter.
Opdracht 2: Kijk eens wat er gebeurt als je de regels gaat opknippen.
Opdracht 3: Schrijf jouw regels op een nieuw blaadje. Je mag de volgorde aanpassen.
Opdracht 4: Bedenk een titel. Dat kan een woord uit je gedicht zijn.

 

Lindsay Arts

Na het lezen geïnteresseerd in een workshop van Ron Goud? Neem hiervoor contact op via rongoud@outlook.com.

6459

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts