Blog ArtORO: locatie 1- KunstLokaal Gemert

26 augustus 2017

 

Van één locatie naar vijf verbindende kunstateliers. Elke Peelgemeente een eigen atelier waar jong en oud elkaar kan ontmoeten door middel van het maken van kunst. Waar het niet uitmaakt of je (verstandelijk) beperkt bent, uit de GGZ komt of niet-aangeboren hersenletsel hebt. Ateliers als logisch onderdeel van kunstcentra waar verschillende organisaties zeven dagen per week samenwerken aan een breed creatief en kunstzinnig aanbod voor alle burgers.

ArtORO legt duurzame verbindingen met lokale kunstinstellingen, kunstenaars, welzijns- en overheidsinstellingen in de vijf Peelgemeenten. Omdat iedere locatie zijn eigen dynamiek kent, volgen we ieder van hen in deze nieuwe ontwikkeling.

 

De doorstart van ArtORO
Als gevolg van de WMO-transitie moesten de kunstenaars van het ArtORO atelier in Helmond terug naar de dagbestedingslocaties in hun eigen woonplaats. Dat betekende voor een aantal kunstenaars dat zij niet meer optimaal begeleid konden worden in hun artistieke ontwikkeling. In het voorjaar van 2016 is besloten om binnen alle Peelgemeenten ateliers te creëren waar kunst en verbinding voorop staan. Sindsdien is er veel gerealiseerd zoals het neerleggen van de nieuwe visie, het samenwerken met GGZ Oost Brabant en SWZ, het betrekken van nieuwe locaties en het bouwen van één gezamenlijke website.

 

Locatie uitgelicht: KunstLokaal, Gemert
Ik ben in gesprek met Martijn Kuijten, begeleider kunstenaar van KunstLokaal en mede aanjager van deze nieuwe ontwikkeling. Bevlogen praat hij over de stappen die genomen zijn om de expertise van het oorspronkelijke ArtORO kunstatelier te behouden en verder te ontwikkelen. Hij is hier samen met Diana Oussoren, leidinggevende en werkzaam in de Viersprong in Someren, hard voor aan het knokken geweest. Vanwege het verdelen van kennis en kunde in de teams is hij sinds kort werkzaam in Gemert.

 

Kunstzinnige ontwikkeling
Dagbesteding met ambachtelijke activiteiten heeft zich in Gemert gemengd met het kunstzinnig proces en de vrije expressie. Dat betekent dat de deelnemers uitgedaagd worden zich creatief te ontwikkelen. In dit proces wordt gekeken naar de mogelijkheden, wat iemand kan leren en ook leuk vindt. De diversiteit van de totale groep begeleiders is groot. Dat betekent dat iedere locatie specialisaties kent of nu nieuwe specialisaties gaat ontwikkelen. Door de verbinding en de ontmoeting op de locatie waar het atelier gehuisvest is, kunnen ook nieuwe impulsen ontstaan. In Gemert hebben twee kunstenaars van de oude locatie in Helmond hun plek moeten vinden in een bestaande groep dagbesteding. Dat betekent dat de artisticiteit wel een stevige boost kan gebruiken volgens Martijn. Dit is voor hem en zijn collega’s prioriteit nummer één op dit moment, naast het inburgeren op de nieuwe locatie.

 

Samenwerken en verbinden
ArtORO Gemert heeft aansluiting gevonden bij kunstcentrum KunstLokaal. Sinds kort zijn zij dan ook gehuisvest in dit prachtige verzamelgebouw voor kunst, zorg en welzijnsinstellingen, waar ze gebruik maken van het beeldhouwlokaal en de keramiekruimte. De faciliteiten zijn goed. Waaraan gewerkt moet worden is de creatieve ontwikkeling van deelnemers en personeel en het creëren van draagkracht binnen het KunstLokaal.

 

Lessen en Tips voor een vruchtbare nieuwe samenwerking:

  • Wees je bewust hoe je als begeleiding omgaat met de samenwerking op de locatie.
  • Welke verbindingen zijn er al en welke zijn belangrijk om te ontwikkelen?
  • Organiseer tweemaandelijks inspiratiebijeenkomsten voor begeleiders.
  • Besteed aandacht aan expertise-uitwisseling, creatieve presentaties en visie ontwikkelen. Dit kan ook met lokale kunstenaars en docenten van de kunstencentra.
  • De zelfwerkzaamheid van de teams is van groot belang. Door samen met de deelnemers/kunstenaars op zoek te gaan in de eigen omgeving ontstaan nieuwe mogelijkheden en ideeën.
  •  Iedere gemeente kent een eigen dynamiek. Wees je bewust van de kansen en de bedreigingen. Inventariseer waar een win-win situatie kan ontstaan voor zowel de gemeente als het kunstatelier.

 

Open atelier dag ArtORO
Op vrijdag 1 september 2017 presenteren de vijf ateliers, de ArtORO, zich tijdens een eerste gezamenlijke open atelierdag. Kunst verbindt! is het motto. Om 15.00 uur wordt de nieuwe website www.artoro.nl gelanceerd op alle locaties. Iedereen is van harte welkom om de nieuwe ArtORO te bezoeken.

Datum: vrijdag 1 september 2017
Tijd: 14.30 – 20.00 uur

 

Jonaske de Ruiter

 

De visie van ArtORO is verbeeld in een animatie: https://youtu.be/B29bjxaNbLw
ArtORO: Helmond, Someren, Gemert, Deurne en Laarbeek

Adressen en locaties: www.oro.nl

Fotografie: Jonaske de Ruiter

5925

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Account- en projectmanager
Organisatie:Special Arts