Het grote verhaal dat schuilt achter het kleine, concrete moment

10 februari 2020

N.a.v. de basisworkshop Het Andere Gedicht op 1 februari 2020 te Amersfoort

 

Het was een tijd geleden dat ik een basisworkshop mocht geven binnen Het Andere Gedicht. En meteen weet ik weer waarom ik er altijd zo blij van word: de betrokkenheid van mensen in dit sociale domein is zo enorm. Er is meteen een goede sfeer in de groep.

Extra bijzonder is dat er drie deelnemers zijn die werken bij Vluchtelingenwerk, waarvan twee zelf afkomstig uit Syrië. Er is een overlap in de doelgroepen van Special Arts en Vluchtelingenwerk, iets wat Special Arts graag verder wil onderzoeken.

Al in de vertelkring blijkt dat Taalvorming in iedere doelgroep past: A. vertelt hoe ze zich een beetje angstig voelde toen ze vanmorgen, in het donker nog, haar huis verliet. 'Dat komt door de oorlog', zegt ze. Natuurlijk, denken wij allemaal en we schrikken een beetje. Ik vraag door: wat voel je dan precies? En ze begint te vertellen.

Het gedicht dat ze aan het einde van de ochtend voorleest is heel klein gebleven: over het de deur uitgaan en je angstig voelen. Het verhaal van de oorlog is groot, enorm, bijna te groot om over te schrijven. Maar het wordt gevangen in de angst die wij allemaal kunnen meevoelen als we lezen hoe A. in het donker haar huis verlaat. Dat is een kracht van de werkwijze van Taalvorming: juist door te werken met alledaagse ervaringen komt er ruimte voor verhalen die groter zijn. Ook omgekeerd: wat groots en universeel is krijgt juist een lichaam in een klein en persoonlijk moment. Hoe kleiner en persoonlijker - hoe authentieker - hoe invoelbaarder lijkt de paradox. En juist waar A. even contact kan maken met dat grote, doordat we haar vragen naar iets kleins, belandt zij in de vertelstroom en horen we haar eigen taal, in haar geval het Nederlands met een nog kleine woordenschat. Prachtig is dat, want wat zijn de woorden zorgvuldig gekozen.

De waarde van het werken met momenten en eigen ervaringen wordt scherp zichtbaar op deze druilerige zaterdag in Amersfoort. Het maakt ons allen bescheiden en extra gemotiveerd om door te gaan. Meer luisteren naar al diegenen die hun stem niet als vanzelfsprekend verheffen!

Dank aan alle deelnemers van deze zaterdag, met hieronder meteen een bruggetje naar hoe nu verder?

 

Inge Raadschelders
Blindschelders & Raadsman
februari 2020

 

We hadden het niet kunnen verzinnen, de dingen komen soms vanzelf samen: het thema vrijheid is - ook binnen Het Andere Gedicht - actueel.

OPROEP:
Schrijf een gedicht over vrijheid en voel je vrij.
Gedichten kunnen gemaild worden naar poezie@specialarts.nl. Vergeet niet naam en contactgegevens er bij te vermelden. Na 15 februari gaan wij alle gedichten lezen. Wie weet wordt een gedicht van één van jullie deelnemers - natuurlijk in overleg - dit jaar wel gebruikt. 

2007

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Trainers
Organisatie:Blindschelders & Raadsman