3. Gedichtenlaboratorium – Vraag & antwoord van Blindschelders & Raadsman

15 januari 2018

We hebben geen tijd!

Dat horen we veel en dat is ook zo. Respect voor het werk dat jullie allemaal al verzetten.
Wat is wél haalbaar? En wat is belangrijk om na te streven? Die vragen aan jezelf beantwoorden geeft wellicht wat focus bij het schipperen met de tijd.

Project Het Andere Gedicht en de werkwijze Taalvorming gaan in essentie maar over één ding: aandacht voor de eigen taal. Dat betekent dat de meest uitgeklede vorm het praatje is dat je toch al maakte bij de koffieautomaat, onderweg in het busje, of wachtend op…
Daarbij hoef je maar ‘weinig’ te doen; écht luisteren en een oprecht geïnteresseerde vervolgvraag stellen die wat er net verteld is verdiept, de verteller even laat nadenken, of verder laat vertellen. Vraag daarbij altijd naar een persoonlijke, specifieke ervaring, probeer algemene vragen te vermijden.

Als iemand bij de koffie vertelt hoe zij gisteren heeft gevolleybald en weer verloren heeft, kun je zeggen: Goh jammer joh, en weer doorgaan met de orde vande dag. Je kunt ook zeggen: Goh, jammer. Op welk moment wist je dat jullie gingen verliezen? En hoe was dat voor jou? Zo toon je interesse en zorg je er voor dat de verteller verder vertelt, iets van zichzelf laat zien. Komt er nou een verhaal uit dat iets met je doet, pak er dan een pen bij en zeg: Zal ik dit nou eens opschrijven, ik vind dat je het zo mooi vertelt! Schrijf het op, stel nog een vraag, als iets je niet duidelijk is en lees daarna terug aan de verteller wat je hebt opgeschreven. Is het goed zo? Vraag je dan, of wil je nog iets anders?
En daar heb je een gedicht. En belangrijker nog: daar had je een persoonlijke uiting en een intiem moment met authentieke taal! Dit kan in 5 minuten.

Binnen Het Andere Gedicht geven we door de manier van werken misschien de indruk dat je een hele setting moet maken voordat je kunt beginnen met gedichten maken. Maar dat is niet persé nodig. Even samen iets opschrijven, of vooral even die extra vraag stellen en goed luisteren, dat is waar het werkelijk over gaat. Daar heb je niet zo heel veel tijd voor nodig.
We horen graag of en hoe dit lukt!

2238

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Functie(s):Trainers
Organisatie:Blindschelders & Raadsman