Soms is ook particuliere dagbesteding een kwestie van: gewoon doen

Sandy Uytterhoeven werkte als manager bij een grote zorginstelling. Theaterwerkplaats Kleinkunst maakte daar ook deel van uit. Wegens een reorganisatie raakte Sandy haar baan kwijt. “Ik kon natuurlijk ergens anders als manager solliciteren, maar eigenlijk wilde ik graag als zelfstandige aan de slag”, vertelt zij tijdens de Inspiratie en Netwerk bijeenkomst van Special Arts. Ze wist ook al waarmee ze dan aan de slag wilde. “Ik ben naar de raad van bestuur van de zorginstelling gegaan en zei tegen hen: ik neem aan dat jullie door de bezuinigingen ook lastig zitten met Theater Kleinkunst. Wat als ik dat nou eens loskoppel van jullie organisatie en het onderdeel van jullie overneem?” Dat vond het bestuur een goed idee en – zoals ze dan zo mooi zeggen – de rest is geschiedenis. “Natuurlijk vond ik het spannend, maar ik dacht ook: dit ga ik gewoon doen!” Daarmee was de naam ook direct rond.
 

Gewoon Doen een ‘eenmanszaak met personeel’
Gewoon Doen, biedt een creatieve werkplek voor mensen met een zorgindicatie. De drie onderdelen zijn Theater Kleinkunst, Creatief en foto/film&internet. Bij Theater Kleinkunst worden al zestien jaar verantwoorde theaterproducties op amateurniveau gemaakt voor een breed publiek. Ze werken louter met acteurs met een beperking. Creatief is een atelier waar gewerkt wordt met de artistieke kwaliteiten van de medewerkers. Foto/film&internet maakt wekelijks een TV-uitzending die wordt uitgezonden op de lokale omroep en Gewoon Doen TV is te volgen op het eigen YouTube kanaal.

Wat ook anders is dan bij de meeste dagbestedingslocaties is dat Gewoon Doen een ‘eenmanszaak met personeel’ is en dus geen onderdeel uitmaakt van een instelling. Sandy is ondernemer en heeft drie betaalde krachten, zes vrijwilligers en een leerling in dienst. De meeste vragen tijdens de Special Arts Inspiratie- en Netwerkbijeenkomst aan Sandy gaan over de HKZ certificering. 


"Jij zegt wel: gewoon doen, maar dat mag toch niet zomaar?"
“Jawel hoor”, legt Sandy uit “dat mag wel. Als je werkt als onderaannemer blijft de eindverantwoordelijkheid bij de hoofdaannemer liggen. De hoofdaannemer stelt protocollen beschikbaar aan de hand waarvan wij de zorg uitvoeren. Alle juridische afspraken worden belegd in een raamovereenkomst en per medewerker hebben we een clientovereenkomst voor de inhoudelijke afspraken. Natuurlijk hanteren wij zelf ook belangrijke protocollen, zoals brandveiligheid, privacy, meldingen, medicatiescholing en dergelijke. En al mijn vaste medewerkers hebben een zorgopleiding. Sommige medewerkers hebben nog een andere beroepsopleiding afgerond, zoals de kunstacademie en de theaterregie opleiding.”
 

“En die HKZ certificering?”
Sandy: “Ik ben onderaannemer, zorgaanbieder van de gemeente en bied zorg op basis van een persoonsgebonden budget. Ik heb zelf geen contract met een zorgkantoor en dus geen HKZ certificering. Een certificatie is voor mij in deze constructie wettelijk niet verplicht. Een certificatie brengt ontzettend veel werk met zich mee, maar de meeste zorginstellingen kiezen ervoor omdat het ook veel geld oplevert en zorgkantoren certificering als voorwaarde stellen voor een contract met hen. Maar dat zijn dus keuzes die je maakt. Uiteraard hebben we bij Gewoon Doen ook alle nodige protocollen en je moet een bepaalde kwaliteit kunnen garanderen, maar er kan en mag veel meer dan mensen vaak denken”.
 

Bij Gewoon Doen is de naam ook echt het motto
Sandy: “Niet kijken naar wat allemaal niet kan, maar naar wat wel kan. En dat continu. Als ik een voorstelling wil doen, huur ik de schouwburg af, net als andere theaterproducties dat doen. En dan gaan we promoten en werven. Niet alleen in de regio, want dan komt er voornamelijk familie, maar juist ook daarbuiten. En ik zeg echt niet tegen die schouwburg: ik kom een stuk doen met mensen met een beperking, maar: ik wil de schouwburg huren voor een theaterproductie.”

Op het moment heeft Gewoon Doen 32 cliënten, of liever gezegd ‘medewerkers’. “Sommigen van hen wonen net buiten de tien kilometer grens die wordt vergoed. Die halen we dan gewoon zelf op.” Zorg regelen zoals je dat ook voor je naaste doet, staat er op de website. Hoe langer Sandy vertelt, hoe meer je ervan overtuigd raakt: je moet het gewoon doen.

 

Sandy Uytterhoeven over de Special Arts Inspiratie- en Netwerkbijeenkomst:
"Een boost voor je organisatie en jezelf!"

www.gewoondoen-zorg.nl

 

Op 6 november 2018 organiseerde Special Arts de Inspiratie- en Netwerkbijeenkomst met het thema Trends en Ontwikkeling. Negen succesvolle praktijkvoorbeelden werden in de spotlight gezet. Korte beschrijvingen van deze pitches en de aansluitende tafelgesprekken leest u op dit kennisplatform.

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.