Financiering van een stedentrip naar Berlijn

Atelier De Kunst is een zelfstandige en kleinschalige dagbestedinglocatie in het Friese dorpje Peins. Deelnemers met een verstandelijke en/of sociaal-emotionele beperking komen gemiddeld drie dagen per week naar het atelier. Daar experimenteren zij met verschillende materialen en technieken. Het resultaat van hun creatieve inspanning is regelmatig te zien in de regio en soms ook daarbuiten. De deelnemers worden intensief betrokken bij alle activiteiten en initiatieven van het atelier.

Geslaagde kunstmarkt
Om de wereld van de deelnemers te vergroten en hun grenzen letterlijk te verleggen, ontstond het plan om een buitenlandse stedentrip te maken. De gezamenlijke keuze viel op Berlijn. Voor de financiering organiseerde het atelier onder meer een crowdfunding. Bedrijven in de omgeving werden persoonlijk benaderd met de vraag of ze een verbinding met Atelier De Kunst wilden aangaan. Daarbij konden ze kiezen uit drie bedragen, waar verschillende pakketten tegenover stonden. Ook al leverde dit niet direct financiële toezeggingen op, met enkele bedrijven zijn wel goede contacten gelegd.

Op 5 september 2015 vond er op het erf van Atelier De Kunst een creatieve en kunstzinnige markt plaats. Via de pers, social media en door verspreiding van vijftienduizend flyers is bekendheid gegeven aan de markt. Creatieve ondernemers uit de omgeving zorgden voor de nodige diversiteit en dynamiek. Bezoekers konden op de kunstmarkt terecht voor mooie producten en heerlijke versnaperingen. Het initiatief was een groot succes: zeker vijfhonderd mensen brachten een bezoek aan de markt. Met de opbrengst, aangevuld met een kleine bijdrage van de deelnemers, kon een reis naar Berlijn worden bekostigd.

Verrijkende ervaring
Het reisgezelschap voor de stedentrip bestond uit vier deelnemers en vier begeleiders. Van tevoren werden de wensen van de deelnemers geïnventariseerd. Doordat er tijdens de trip vaak in duo’s of kleine groepjes werd gewerkt, konden de meeste wensen gehonoreerd worden. De reis naar Berlijn, met drie overnachtingen en verschillende activiteiten, was voor de deelnemers een zeer verrijkende ervaring. Atelier De Kunst wil in de toekomst dan ook vaker excursies of stedentrips organiseren.

De laatste maanden van 2015 werkte het atelier aan een cadeaupakket voor docenten van een taalcentrum. Het kerstpakket viel bij de ontvangers in zeer goede aarde. Met het geld dat hiermee is verdiend, gaat het atelier in juni drie dagen naar vakantiepark Bosrijk van de Efteling. Bij elke activiteit probeert Atelier De Kunst terug te komen bij het doel: kunstzinnig werken. De foto’s die tijdens zo’n reisje worden gemaakt, dienen weer als inspiratiebron voor tekeningen en schilderijen van de deelnemers.

Vakantie-Atelier
Omdat het voor mensen met een beperking soms lastig is om een vakantie te vinden waarin creatief en kunstzinnig werken centraal staat, heeft Atelier De Kunst een tweede poot ontwikkeld: het Vakantie-Atelier. In 2016 staan vijf weken op het programma voor groepen van maximaal zeven deelnemers. Tijdens de vakantieweek werken de gasten in het atelier en gaan ze de provincie in om te schilderen aan zee, totems te bouwen op het Wad of op atelierbezoek te gaan bij een kunstenaar. Een goede intake en optimale begeleiding dragen bij aan een geslaagde vakantieweek. In de toekomst wil het atelier ook themaweken, creatieve weekenden en excursies aanbieden.

www.atelierdekunst.com
februari 2016

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.