Stichting Artism: zoek de verbinding!

Door Alice de Koning
 

Sabina Trompert had zeventien jaar werkervaring binnen zorginstellingen toen zij na een reorganisatie bij haar laatste werkgever als artistiek leider boventallig werd verklaard. Zij besloot samen met Bart van Krimpen in 2017 Stichting Artism op te richten: een dagbestedingsplek waar mensen met een creatief talent zich kunnen ontwikkelen op het gebied van beeldende kunst en techniek. Sabina kende Bart door zijn bedrijf Dampf, een Haags tech-bedrijf dat draadloze audiosystemen ontwikkelt. Het contact was ontstaan toen Gert van ’t Riet, een kunstenaar met een beperking in het autistisch spectrum, voor Dampf de verpakking en huisstijl ontwierp. Artism kon aanvankelijk ook qua huisvesting bij Damf terecht. In de zomer van 2018 werd de huur helaas opgezegd en moest de kunstlocatie op zoek naar een nieuw onderdak. Dat hebben zij gevonden bij Brouwerij de Prael in Den Haag.

 

Sabina, hoe gaat het nu met Artism?
We zijn nu anderhalf jaar bezig, wat natuurlijk nog maar kort is. Veel dingen staan nog in de kinderschoenen.Toen na een jaar de huur werd opgezegd was dat echt wel even een domper. Je hebt toch geïnvesteerd in zo’n plek, zowel in geld als in energie. Dat we nu geland zijn bij de Prael geeft rust. We hebben iemand met SPH aan kunnen nemen en kijken of we onze HKZ certificering kunnen gaan halen. Er zijn veel plannen en iedereen is enthousiast.

 

Wat maakt Artism anders dan andere dagbestedingsplekken?
Wij bieden op maat gemaakte activiteiten die kunstenaars helpen zich verder te ontwikkelen. We gaan uit van het talent van de kunstenaar en wat hij of zij wil. Zo is er hier iemand die graag de grafische kant op wil. Dan gaan we kijken wat er mogelijk is, of zij bijvoorbeeld voorde Prael dingen kan ontwerpen. We hebben nu vijftien kunstenaars in huis en eigenlijk willen we de groep ook niet veel groter maken. Zo kunnen we ook de aandacht geven die nodig is.
 

"Wij zijn geen zorginstelling, maar een sociale onderneming"
 

Hoe genereren jullie inkomsten voor Artism?
We krijgen een dagdeelvergoeding per kunstenaar. Omdat we geen grote organisatie zijn met dure krachten, kunnen we ons bedruipen. Maar we zijn nu wel begonnen om via kunstuitleen en -verkoop inkomsten te genereren. Het is belangrijk om de kunstenaars ook ondernemerschap bij te brengen. Vanuit de politiek wordt nu eenmaal gevraagd dat we zelf ook financieel bijdragen. Omdat veel kunstenaars aan een of andere uitkering gebonden zijn, is het moeilijk individueel ondernemer te zijn. Binnen Artism proberen we dat gezamenlijk.

 

Is ondernemerschap voor iedere kunstenaar bij Artism weggelegd?
Nee, sommige kunstenaars moeten zich daarvoor nog verder ontwikkelen. Ook hebben we hier iemand die helemaal geen ondernemer wíl zijn. Het boeit hem totaal niet of hij een inkomen uit zijn kunst kan halen. Het ondernemerschap binnen Artism is dan ook een democratisch proces. We bespreken met de kunstenaars wat we wel en niet gaan doen en ook hoe eventuele inkomsten verdeeld worden.

 

Is het in de praktijk niet lastig om democratisch beslissingen te nemen over zaken als inkomen?
Toen we Artism hebben opgericht zeiden we: we gaan niet op de zorg zitten; we gaan op de kunst zitten. Wij zijn dan ook geen zorginstelling; wij zien onszelf als sociale onderneming. Dat werkt heel goed.



Heb je tips voor andere instellingen die op deze manier willen werken?
Zoek de verbinding! Wij zijn bij Brouwerij de Prael terecht gekomen door iemand met wie ik vroeger heb samengewerkt. Dezelfde dag dat we hoorden dat de huur werd opgezegd, had ik een afspraak bij hen en besloten we een samenwerking aan te gaan. Het moest blijkbaar zo zijn. En het werkt zo goed. Ik merk dat we elkaar echt op een hoger plan tillen.

 

Lees ook Kunstenaar in de schijnwerper Gert van 't Riet, gepubliceerd in Kunstmagazine pArt: www.specialarts.nl/343013
Ook Kunstmagazine pArt ontvangen? Meld je aan als abonnee https://www.specialarts.nl/21713/part.html

 

Op 6 november 2018 organiseerde Special Arts de Inspiratie- en Netwerkbijeenkomst met het thema Trends en Ontwikkeling. Negen succesvolle praktijkvoorbeelden werden in de spotlight gezet. Korte beschrijvingen van deze pitches en de aansluitende tafelgesprekken leest u op dit kennisplatform.

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.