Succesvolle samenwerking met de culturele wereld

Leeuwarden Culturele Hoofdstad
In 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. In het kader van het project Kulturele Haadstêd 2018 (KH2018) heeft zorgorganisatie Talant een speciale toolbox ontwikkeld voor meedoen aan culturele activiteiten. Mensen met een beperking kunnen op drie manieren deelnemen aan culturele evenementen: als artiest, als bezoeker of als vrijwilliger. De culturele wereld staat ervoor open, zorgateliers moeten zelf de deuren open doen en actief contact zoeken: gewoon dichtbij beginnen en erop afgaan. Zo deden cliënten van Talant vrijwilligerswerk op het festival Welcome tot The Village in Leeuwarden en stond het slagwerkorkest Syncoop op het podium van het CityProms Festival voor klassieke muziek.

 

Kunst & Kitschdag
In 2018 verwacht Leeuwarden een groot aantal toeristen. In samenwerking met It Erfskip wilde Talant originele souvenirs bedenken en ontwikkelen voor KH2018. Daarom is in oktober 2016 in de Kanselarij een Kunst & Kitschdag georganiseerd waarop vijftien locaties voor creatieve dagbesteding van Talant en WIL hun handgemaakte producten presenteerden aan een professioneel team van kunstenaars en designers. Ze waren onder de indruk van zoveel moois: “De zorg die aan elk product is besteed, straalt ervan af. Wat een creativiteit!” De cliënten en begeleiders op hun beurt gingen opgetogen naar huis, trots op de producten die ze maken en dankbaar voor de verbetertips van de kunstenaars. De producten van andere locaties bracht hen op ideeën, en met collega’s werden afspraken gemaakt voor samenwerking en uitwisseling.

 

Inspirerende samenwerking
De kunstenaars hebben zeven producten van verschillende locaties uitgekozen die ze verder gaan ontwikkelen. Ze zorgen ervoor dat het aantrekkelijke kunstsouvenirs worden en denken mee over de mogelijkheden voor verkoop. Daarvoor brengen ze een bezoek aan de kunstlocatie, dat door cliënten en begeleiders goed wordt voorbereid. De dagbestedingateliers en kunstenaars ervaren deze samenwerking als zeer inspirerend en vruchtbaar. In het voorjaar van 2017 zal weer een Kunst & Kitschdag georganiseerd worden voor familie van cliënten en bedrijven.

Talant
Contactpersoon: Corrie van Hilten
E: KH2018@talant.nl

 

Foto: Tijdens de Kunst & Kitsch-dag koos koos het publiek unaniem voor de kommetjes van De Diggel met het logo van Culturele Hoofdstad. De productie  bestaat uit vele stappen zoals gieten, decoreren en glazuren, waardoor vele cliënten een bijdrage kunnen leveren aan het proces.

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.