Ondernemerschap bij Smoel Kunstwerkplaats

Op de Inspiratie- en netwerkbijeenkomst, die Special Arts op 9 september 2015 organiseerde tijdens de Art Brut Biënnale in Hengelo, verzorgden professionals uit de kunstzinnige dagbesteding een elevator pitch. Daarin vestigden zij de aandacht op een plan of activiteit waarmee zij willen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Op het kennisplatform van Special Arts leest u de geactualiseerde beschrijvingen van de goede praktijkvoorbeelden. Deze keer: ondernemerschap bij Smoel Kunstwerkplaats in Leeuwarden.

 

Smoel is een kunstwerkplaats in Leeuwarden voor mensen met een verstandelijke beperking. Gemiddeld zestien kunstenaars komen dagelijks naar de mooie locatie dicht bij het centrum van de stad om te tekenen, schilderen en mozaïeken. Ondernemerschap staat bij Smoel hoog in het vaandel. De initiatiefnemers willen hun nek uitsteken door opdrachten binnen te halen, projecten te organiseren en samenwerking te zoeken.

 

Pop-Up museum
In Duitsland, Frankrijk en België bestaan al langer musea waar kunst van mensen met een beperking te zien is. Op 16 maart 2016 is in Amsterdam het Outsider Art Museum geopend. Ook Smoel wil kunstenaars met een beperking een podium geven. De Kunstwerkplaats heeft daarvoor een plan ontwikkeld in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Een permanent museum bleek te hoog gegrepen, maar een Pop-Up variant behoort tot de mogelijkheden. Op dit moment worden allerlei gesprekken gevoerd en varianten onderzocht om het plan vorm te geven.

 

Samenwerking
In 2014 was Zorg op Maat, een kleinschalige zorgaanbieder in Leeuwarden voor mensen met een chronische beperking, op zoek naar een grotere en betere locatie voor creatieve dagbesteding. Ruim een jaar geleden is Atelier BijdeHand van Zorg op Maat bij Smoel Kunstwerkplaats ingetrokken. Samen onder één dak wonen leidde tot steeds meer samenwerking, onder meer bij het organiseren van activiteiten, het opzetten van een gezamenlijke pool voor invalkrachten en bij administratieve taken. Ook voor cliënten betekende de samenwerking een verrijking: door uitbreiding van het creatieve aanbod kunnen beide doelgroepen ervaring opdoen met andere kunstdisciplines.

 

Succesvolle kunstveiling
In januari van dit jaar organiseerde Smoel Kunstwerkplaats een kunstveiling voor een goed doel. Er kwamen tweehonderd geïnteresseerden over de vloer en alle geveilde kunstwerken werden verkocht. Van de opbrengst ging 40 procent naar de kunstenaars zelf en 40 procent naar stichting Por Todo el Mundo voor een werkproject in een atelier voor kinderen met een verstandelijke beperking in Bolivia. Het succes van de veiling laat zien dat als je een podium creëert voor deze vorm van kunst er zeker belangstelling voor bestaat. Bijkomend voordeel is dat er in het magazijn van Smoel weer ruimte is gekomen en dat de verkochte kunstwerken op allerlei plaatsen voor publiciteit zorgen. Doordat hun werk zo enthousiast is ontvangen, is een aantal medewerkers van de kunstwerkplaats na de veiling met extra gedrevenheid aan het werk gegaan.

 

www.smoel-kunstwerkplaats.nl
april 2016

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.