Uitwisseling theatergroepen Noord-Holland

Aanleiding

De acteurs van Theatergroep Eenhoorn wilden graag theatervrienden. De artistiek leider zocht contact met de theatergroepen Andersom en Flexibel. Aan alle drie de groepen zijn mensen met en zonder beperking verbonden. Door het organiseren van een uitwisseling kunnen de theaterdocenten kennis maken met elkaars werkwijzen.

 

Plan of activiteit

Een plan van aanpak was snel gemaakt door de coördinatoren. Gekozen is om voor elkaar op te treden en de film ‘Baantjer en de Rat’ te bekijken. Deze film werd afgelopen jaar door Theatergroep Flexibel gemaakt. In de middag waren er twee workshoprondes met elk drie workshops, gegeven door de theaterdocenten van de drie groepen. In de worskshop ‘Muziek & Emotie’ leidt muziek de spelers naar een emotie en handeling en leren ze wat muziek met hen doet. In de workshop ‘Het Aanbelspel’ bellen de acteurs aan bij een onbekende en krijgen daarbij een opdracht mee, bijvoorbeeld: mag ik suiker lenen? De vraag is of de persoon open doet en wat hij dan zegt. In de workshop ‘Speeddaten met Theatervrienden’ leren de acteurs elkaar door leuke oefeningen beter kennen. Ze ontdekken wat ze beter niet of juist wel kunnen doen bij een eerste date. Aan het eind delen ze zelf gemaakte visitekaartjes uit aan hun nieuwe theatervrienden.

 

Resultaat

Cultuurhuis Wherelant zit sinds januari 2014 in een nieuw onderkomen met een theaterzaal. Tijdens de ontvangst van vijftig acteurs en hun begeleiders uit heel Noord-Holland is de zaal in gebruik genomen. De acteurs van Theatergroep Eenhoorn laten een wervelende show zien van dans, rap en hiphop. De zaal geniet enorm en tijdens de rap wordt er flink meegezongen. In de middag volgen de verschillende workshops. De acteurs doen nieuwe ervaringen op bij andere theaterdocenten. De middag geeft veel positieve impulsen, zowel aan de acteurs als aan de professionals, op het gebied van theater, het maken van vrienden, het delen van elkaars expertise, verbinding, humor, verdieping en kwaliteit.

 

Voortgang en toekomst

De uitwisseling is als zeer waardevol ervaren. Hoe het vervolg er precies uit gaat zien, is mede afhankelijk van de evaluatie van het project. Waarschijnlijk wordt er in november 2014 een theaterfestival georganiseerd. Studenten van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening kunnen stage lopen en kennis maken met de verschillende werkwijzen voor deze acteurs. En natuurlijk is elke Noord-Hollander welkom om te genieten van de prachtige producties die de theatergroepen Andersom, Eenhoorn en Flexibel ten tonele brengen.

 

Contactpersoon: Jantine Geels

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.