Kunstbaas ziet er iets in

24 november 2018
door Imke Renee Slump

 

In 2016 nam Danielle Groeneveld het initiatief voor Special Olympics in Nijmegen en omgeving. Dit landelijke sportevenement voor sporters met een verstandelijke beperking trok 2500 deelnemers, 1000 begeleiders en 1500 vrijwilligers. Danielle organiseert dit soort projecten van A tot Z via haar bedrijf D’aanpak, met als doel mensen met een beperking te helpen bij hun integratie in de samenleving. Ze doet dat op haar eigen enthousiaste, sociale en gedreven wijze. Precies op deze wijze is zij projectleider van Kunstbaas. Ze vindt namelijk dat fotografen met een verstandelijke beperking meer aandacht verdienen. “Wie talent heeft, moet de kans krijgen om te groeien,” vertelde ze ons tijdens de Netwerkbijeenkomst van Special Arts. 

Wat is Kunstbaas precies?
Samen met San Sperber heeft Danielle Kunstbaas opgericht. Kunstbaas helpt fotografen met een beperking door exposities te organiseren waar zij hun werk kunnen laten zien. Ook worden er fotografieworkshops gehouden om elkaar te ontmoeten, samen dingen te leren en nog beter te worden.Sinds kort zijn er in samenwerking met Cultuurhuis Wherelant ook video’s gemaakt waar de tips voor fotografie in zijn verwerkt. Op deze manier kunnen de fotografen zich ook vanuit huis bijscholen.Ook wordt er bij Kunstbaas voorlichting gegeven over de positieve effecten van fotograferen. Kunstbaas gelooft erin dat fotografie zorgt voor een positieve impact op het communicatievermogen, de persoonlijke groei en de integratie van mensen met een beperking in onze maatschappij. “We vragen aandacht voor talent dat niet vanzelfsprekend zichtbaar is,” aldus Daniëlle.

 

Waar worden de werken geëxposeerd?
“Voor ons is het echt belangrijk dat de foto’s niet op een plek komen te hangen waar alleen mensen met een beperking komen,” vertelt Daniëlle. Er moet een breed publiek beschikbaar zijn, buiten de instellingssfeer. “In november 2019 willen we daarom graag de werken van onze fotografen tussen de werken van professionals exposeren.” Bij de foto’s wordt in eerste instantie nog niet verteld wie de maker is, iedereen krijgt hierdoor een gelijke beoordeling. Later kan je de mensen achter de foto’s leren kennen.


Wat maakt de foto’s van Kunstbaas zo bijzonder?
“De foto’s van onze makers zijn verfrissend. Ze geven een kijkje in wat de maker denkt en voelt. Zo hadden we op 27 mei 2018 een fotoexpositie van zeven makers, met als thema ‘Familie’. Hier kwam duidelijk naar voren dat iedere fotograaf het thema op een eigen creatieve manier interpreteerde. Mensen waren onder de indruk van de foto’s van de talenten.” Zo zie je maar, iedereen kan mooie, bijzondere of kunstzinnige foto’s maken. Of je nu toevallig een verstandelijke beperking hebt of niet.

 

Wat is jullie uiteindelijke doel?
“Onze ultieme doelstelling is dat mensen met een verstandelijke beperking helemaal meedoen in de samenleving. Door naar buiten te treden, krijg je een link met de buitenwereld. Via fotografie kunnen ze zich (verder) daarin ontwikkelen. We stimuleren uitwisseling, samenwerking en co-creatie tussen kunstenaars met en zonder beperking.

 

www.kunstbaas.nl

Contact: Danielle Groeneveld

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.