Kunstveiling Arnhem

Bij Atelier 23 van zorgorganisatie Siza in Arnhem werken kunstenaars zo veel mogelijk zelfstandig aan hun eigen werkstukken. Elf jaar geleden is het atelier begonnen als pilot voor mensen met een meer dan gemiddeld talent op het gebied van kunst. Een zeer gevarieerde groep mensen met verschillende beperkingen vindt zijn weg naar Atelier 23, met kunst als bindende factor. In de begeleiding door professionele kunstenaars ligt de nadruk op het eigen handschrift en persoonlijke ontwikkeling door middel van kunst. Daarnaast is het werkproces belangrijk: hoe kom je tot een beeld? Met kunstenaars uit de regio worden dit soort vragen besproken. Ook wordt aandacht besteed aan profilering en professionalisering: netwerken, presenteren, plannen, omgaan met kritiek, een prijs bepalen en (met publiek) praten over het werk.

 

Breed publiek
Mooie kunst van talentvolle kunstenaars heeft een publiek nodig. Atelier 23 vindt het dan ook belangrijk dat het werk van de kunstenaars gezien wordt. Naast de kunstuitleen organiseert het atelier daarom open dagen, werken kunstenaars mee aan opdrachten en nemen zij deel aan exposities op verschillende plekken in de omgeving. Ook vindt jaarlijks een kunstveiling plaats, waarin alle leerdoelen samenkomen. Voor de veiling werkt Atelier 23 samen met Het KUNSTportaal (RIBW), Zorgbelang Gelderland, MEE en de Lions Club Arnhem. Het doel van deze samenwerking is een platform te bieden voor kunstenaars met een afstand tot de arbeidsmarkt en een brug te slaan naar de maatschappij door hun werk te laten zien aan een breed publiek. De veiling en de daaraan gekoppelde expositie van de geselecteerde werden worden gehouden op een prachtige locatie: cultureel centrum De Rozet in Arnhem. De te veilen kunstwerken zijn ook te bewonderen op de Facebook-pagina van Kunstveiling Arnhem.

 

Echte veilingmeester
Rond de kunstveiling zijn er verschillende activiteiten geprogrammeerd. Voorafgaand aan de veiling komen leden van de Lions Club naar een ontmoetingsavond bij Atelier 23 om kennis te maken met de kunstenaars en hun werk. Samen bespreken zij de werken volgens een methodiek die verder gaat dan ‘mooi’ of ‘lelijk’. Tijdens de drie weken durende expositie wordt in het Kunstcafé van De Rozet een bijeenkomst georganiseerd voor een groep kunstminnende vijftigplussers, waar de kunstenaars over hun werk vertellen. Aansluitend op de expositie vindt de veiling plaats onder leiding van een echte veilingmeester. Voor de veiling kunnen de kunstenaars drie werken insturen. Een kunstcommissie, bestaande uit leden van de Lions Club, kunstenaars met een beperking en kunstverzamelaars uit de regio, maakt uit de inzendingen een selectie van tachtig werken. De opbrengst van de veiling gaat terug naar de kunstenaars, die het geld weer investeren in hun werk.

 

Omgaan met teleurstellingen
De kunstveiling is voor de kunstenaars een prachtige manier om zich buiten hun eigen netwerk te profileren. Deelname aan de veiling wil echter niet zeggen dat het werk daadwerkelijk verkocht wordt. Leren omgaan met teleurstellingen hoort nou eenmaal ook bij het kunstenaarschap. Na afloop wordt het verloop van de kunstveiling met de kunstenaars geëvalueerd. Inmiddels is de organisatie van de derde kunstveiling (november 2015) van start gegaan. De organisatie lag eerder vooral in handen van medewerkers van de deelnemende partijen en een stagiaire. De bedoeling is dat de kunstenaars er dit jaar een groter aandeel in hebben. Of hun werk nou wel of niet verkocht wordt, belangrijk is dat ze trots kunnen zijn op wat ze met de kunstveiling bereikt hebben.

www.siza.nl
www.kunstportaal.nl
Facebook: Atelier drieëntwintig; Kunstveiling Arnhem
februari 2016

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.