Tiuri: Integratie door kwalitatieve ontmoetingen

In Breda werken de vmbo-afdeling van scholengemeenschap Scala en Theaterwerkplaats Tiuri al drie jaar samen. Leerlingen van de theaterklas van Scala maakten in 2016 met de acteurs van Tiuri in heel korte tijd de voorstelling Onbegrensd verlangen. Met dit project werd de ROC TalentTour gewonnen, wat € 2000 opleverde als start voor een nieuw project in 2017.


Wederzijdse nieuwsgierigheid en gelijkwaardigheid
Voor Theaterwerkplaats Tiuri, dat sinds twee jaar ook een educatietaak heeft, past dit project helemaal in hun doelstelling om theater als integratiemiddel in te zetten. “Onze missie is talent zichtbaar maken”, zegt Bas Roijen, regisseur bij Tiuri. En dat beperkt zich niet tot de muren van het theater. Glenn Vergoossen, tot voor kort verantwoordelijk voor de externe contacten bij Tiuri, benadrukt dat je je doelen niet kunt realiseren door af te wachten, maar door initiatief te nemen. Hij straalt een al wil uit om te ondernemen. “We zijn voortdurend op zoek naar kruisbestuiving. We willen innoveren en financiële wegen zoeken. Niet afhankelijk zijn van bezuinigingen in de zorg en de culturele sector.” Daarom gaat Tiuri erop uit. Bas: “We organiseren kwalitatieve ontmoetingen met wederzijdse nieuwsgierigheid en gelijkwaardigheid als uitgangspunt. Zo realiseer je inclusie. De ervaring is dat mensen willen leren van het talent van de spelers”. Glenn valt hem bij. “We hebben nu een netwerk van betrokken ondernemers en dat breidt zich uit. We bieden de mogelijkheid om spelers voor een dag te adopteren; we kunnen een theaterdiner verzorgen met een theatrale menukaart waarin spelers een rol hebben; we zetten hen in bij communicatietrainingen; ze zijn onderdeel van workshops etcetera We faciliteren zo een podium voor de ontmoeting. Met als resultaat dat de buitenwereld ook naar ons toe komt”.“Dat zijn geen losse ideeën”, besluit Bas. “We werken vanuit een visie en onderdeel daarvan is methodiekontwikkeling. We reflecteren op ons werk en op de middelen die we inzetten. En dat gaat verder dan het maken van voorstellingen. De ontwikkeling van mogelijkheden tot integratie is structureel”. En dat dat geen loze woorden zijn, bewijst de deelname aan het internationale project `Display your abilities’ dat gericht is op delen van ervaringen met organisaties uit andere landen in Europa, research en methodiekontwikkeling. Onbegrensd verlangen was de titel van de voorstelling, maar het slaat evengoed op de ambitie van Tiuri.

Tiuri meets Europe
Op uitnodiging van de organisatie Stranaidea uit Italië is Theaterwerkplaats Tiuri ingestapt in een internationale samenwerking van twee jaar (2015 -2017) met vertegenwoordigers van Italië, Spanje, Portugal en Nederland. Het project ‘Display your abilities’ bestaat onder andere uit Research en Methodiekontwikkeling. In het project werden een aantal acteurs als co-leader ingezet tijdens het geven van theaterworkshops aan middelbare scholieren. Het project wordt gefinancierd vanuit de Europese Gemeenschap (Erasmus+).


Op donderdag 16 maart 2017 presenteerden de theaterwerkplaatsen uit Italië en Portugal, in samenwerking met Theaterwerkplaats Tiuri, de resultaten van het onderzoek naar de leiderskwaliteiten van mensen met een beperking en de mogelijkheid om hen op te leiden tot docent. Gezamenlijk is een lessenreeks van tien lessen ontwikkeld om de spelers te leren hoe ze voor een groep jongeren kunnen staan en lesgeven. Vervolgens zijn deze lessen in Italië, Spanje, Portugal en in Breda getest met de doelgroep, waarbij mensen met een beperking zelf voor de groep stonden en ervaring op hebben gedaan. De lessen zijn geëvalueerd en aangepast en na twee jaar is het trotse eindresultaat in een `handboek’ aan de wereld gepresenteerd.
 

 

Ad van den Kieboom
www.displayourability.eu

 

In Kunstmagazine pArt 2017-1 leest u meer over de samenwerking tussen Tiuri en Scala.

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

8 mei 2017 - 11:41
Theo Frentrop

Dank je Ad voor deze mooie bijdrage. We zijn uiteraard heel trots en blij met deze succesjes die onze acteurs elke keer weer mogelijk maken!