Theatermaakster Esmaralda Detmers: "Waarachtig contact kent geen oordeel"

Theatermaakster Esmeralda Detmers bracht jongeren met een ‘etiket’ in contact met ouderen met dementie. In dat contact ontbrak elk oordeel, waardoor er iets bijzonders ontstond. Samen met deze jongeren die acteerlessen volgden bij Improbattle, maakte zij een voorstelling, getiteld ‘Wie ben ik?’, voor een 8 koppig publiek per voorstelling.
www.youtube.com/watch?v=uoSNxnj0aVk


Het resultaat was dat er bij elkaar 360 mensen de voorstelling hebben gezien. Bij dit project ging het om het proces en niet speciaal om de voorstelling zelf, het resultaat. Het contact maken stond centraal. Dat vergt tijd en een andere manier van kijken. Dat zijn precies de dingen die Esmeralda Detmers mist in de huidige maatschappij.

 

www.esmeraldadetmers.nl
Esmeralda is werkzaam als theatermaker, docent en actrice. Zij heeft jarenlang ervaring met moeilijk bereikbare en kwetsbare doelgroepen o.a. straatkinderen in Roemenië, analfabeten immigranten, pubers en geïsoleerde ouderen. Samen met deze doelgroepen maakt Esmeralda krachtige tot de verbeelding sprekende voorstellingen.

 

Op 29 november 2016 organiseerde Special Arts in samenwerking met Cultuur+Ondernemen een inspiratie- en netwerkbijeenkomst over waardecreatie. Als kunst en zorg goed samenkomen, geeft het een enorme impact-boost, voor zowel mensen met een beperking als medewerkers van een culturele organisatie of zorginstelling. In samenwerking creëren ze waarde. 10 succesvolle praktijkvoorbeelden werden in de spotlight gezet. Korte beschrijvingen van deze pitches lees u op dit kennisplatform.

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.