Verzelfstandiging theatergezelschap KamaK
Op de Inspiratie- en netwerkbijeenkomst, die Special Arts op 9 september 2015 organiseerde, verzorgden professionals uit de kunstzinnige dagbesteding een elevator pitch. Daarin vestigden zij de aandacht op een plan of activiteit waarmee zij willen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. De geactualiseerde beschrijvingen van deze goede praktijkvoorbeelden leest u op dit kennisplatform. Deze keer: de verzelfstandiging van theatergroep KamaK.
KamaK is een theatergroep voor acteurs met een verstandelijke beperking. Al 25 jaar komen acteurs uit de regio voor creatieve dagbesteding naar het theater in Hengelo. Kwaliteit staat bij KamaK hoog in het vaandel. Dat geldt voor de voorstellingen, maar ook voor de kostuums, het decor, de belichting, de muziek en de theaterattributen. Alles moet er goed uitzien en toegesneden zijn op de persoon. Deze professionele aanpak zorgt ervoor dat de acteurs zich volledig kunnen geven in hun spel en het publiek zich serieus genomen voelt. KamaK is gehuisvest in een mooi, goed geoutilleerd theater in Hengelo. De theatergroep ontvangt daar regelmatig gasten die het leuk vinden om repetities bij te wonen, deel te nemen aan workshops en zo het KamaK-gevoel mee te beleven.
Symbolisch bedrag
Tot twee jaar geleden maakte KamaK onderdeel uit van zorgorganisatie Aveleijn. Ook al was het theatergezelschap een ‘buitenbeentje’ binnen de organisatie, de Raad van Bestuur was overtuigd van de waarde voor de acteurs en hechtte veel belang aan het voortbestaan. Onder invloed van veranderingen in de zorg besloot het bestuur in 2013 tot verzelfstandiging van KamaK. Daarbij werd het theatergezelschap op organisatorisch en bedrijfsmatig gebied ondersteund door Aveleijn en Bureau HHM. Het gehuurde pand met de inboedel is voor het symbolische bedrag van één euro overgedragen. Na deze zorgvuldige voorbereiding zijn de banden op 1 juni 2014 daadwerkelijk doorgesneden.
De verzelfstandiging van KamaK kwam dus niet als donderslag bij heldere hemel. Het team, de acteurs en de vrijwilligers van KamaK zijn er gezamenlijk naartoe gegroeid. Ook het nieuwe bestuur van het theatergezelschap is zeer betrokken bij het reilen en zeilen van KamaK. Op eigen benen staan brengt met zich mee dat niets meer kan worden overgelaten aan de ‘moederorganisatie’. KamaK is nu een bedrijf met veertig medewerkers (betaald en vrijwillig) dat dagelijks draaiende gehouden moet worden. Van de financiën tot en met het beheer van het pand, alles moet het theatergezelschap zelf doen. Dat vraagt om een ondernemend team en een stabiele organisatie. Bestuur, medewerkers, vrijwilligers en acteurs: gezamenlijk vormen zij KamaK en zetten ze de schouders eronder.
Blijven ontwikkelen
KamaK was altijd vooral gericht op de acteurs en de voorstellingen. Om voort te kunnen blijven bestaan, is het nodig om het aanbod te verbreden en nieuwe activiteiten te ontwikkelen. Inmiddels komen zorg- en welzijnstudenten van alle mbo-instellingen in de regio naar het theater in Hengelo voor het volgen van workshops. In de nabije toekomst wil KamaK zich ook richten op andere doelgroepen voor dagbesteding: mensen met een verstandelijke beperking die zich bezig gaan houden met nevenactiviteiten als de catering, verzorgen van de kostuums, schoonmaken of gasten ontvangen. Daarnaast wordt het theater vaker verhuurd aan derden, waarbij de acteurs van KamaK optreden als gastheer of -vrouw. Nieuw in het aanbod is een theaterspeelweek voor mensen met een verstandelijke beperking in de zomervakantie. Ook organiseert KamaK in 2016 verschillende activiteiten in het kader van het 25-jarig jubileum. Zelfstandig zijn betekent dus vooral: niet achterover leunen, maar continu blijven ontwikkelen.
www.kamak.nl
maart 2016
Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.
Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.