Kunstscholing Artiance Speciaal

Aanleiding

Talentvolle cursisten met artistieke ambities konden zich onvoldoende ontplooien in de wekelijkse dagbesteding van anderhalf uur.

 

Plan of activiteit

Ontwikkeling van Artiance Speciaal, een vierjarige kunstscholing voor moeilijk lerende en autistische jongeren. Twee dagen per week krijgen ze les en begeleiding in allerlei beeldende technieken, kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing. In het derde en vierde jaar lopen de deelnemers stage bij kunstenaars en bedrijven in de regio. De Kunstschool Artiance Speciaal is als pilot tot stand gekomen met ondersteuning van stichting MEE, Esgédé Reigersdaal en tal van sponsors.

 

Resultaat

De cursisten gaan inhoudelijk, maatschappelijk en sociaal enorm vooruit en leren zelfstandig aan opdrachten te werken. De eerste groep van acht jongeren rondt de opleiding in januari 2014 af met een spetterende eindtentoonstelling. De kracht van Artiance Speciaal is dat de lessen plaatsvinden in een regulier kunstcentrum. Na de opleiding kunnen de deelnemers terecht in de kunstwerkplaats van Artiance Speciaal.

 

Voortgang en toekomst

De initiatiefnemers van Artiance Speciaal vinden het belangrijk dat andere centra voor de kunsten gebruik kunnen maken van hun bevindingen. Hoofddocent Rita Nanne is bezig om alle lessen en beeldaspecten uit de kunstscholing te bundelen in een boek. Voor de toekomstige financiering wordt gezocht naar creatieve oplossingen, zoals het uitbouwen van de kunstuitleen en het zoeken van samenwerking met bedrijven. Deze initiatieven dragen bij aan de vergroting van het draagvlak voor deze kunstenaars en hun werk.

 

Contactpersoon: Rita Nanne

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.