Expositie: Herbewerkt in het Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos bungelt deze zomer een monument van vilt. 'Herbewerkt' is gemaakt door Stichting de Witte Olifant in Almere, waar mensen met een verstandelijke beperking worden opgeleid tot beeldend kunstenaars.

Eén met de natuur

Het sculptuur wiegt rustig heen en weer, waardoor elke aanblik een nieuwe is. Door de kieren van het vilt schijnen zonnestralen. De veranderlijke vormen maken het mogelijk van alles in het sculptuur te zien. Wat vooral opvalt is dat het één is met de natuur om zich heen. Het is geen ongenode gast die een stukje bos koloniseert, maar lijkt wel een uitwas van de boom waar het aan hangt, of een reuzencocon waarin een vreemd maar vriendelijk dier nestelt.

Artist-in-residence

Al bijna 2 jaar geleden kregen begeleiders Mariël Bisschops en Hélène Kocken het idee om samen met de buitengewone kunstenaars die zij begeleiden een buitenwerk te maken van wol. Zij presenteerden hun plan aan Special Arts in het kader van een Special Connection*. Vervolgens is gekeken naar de mogelijkheden met betrekking tot locatie en verdere sponsoring. Het duurde even om een geschikte locatie te vinden, maar het was raak toen het Amsterdamse Bos in beeld kwam.

Het idee ontstond om in de voormalige kantoorgebouwen in het bos – een soort “loodsachtige werkschuren” – een ‘artist in residence’ te houden. Een bijzondere plek om dit te doen, vertelt Mariël Bisschops. En zo geschiedde. De laatste twee weken van mei dit jaar vestigden zij zich op de camping van het bos en werkten zij overdag in de ‘artist in residence’-schuur. In totaal werkten er – naast Mariël en Hélène acht kunstenaars mee (de eerste week vier, en de tweede week de andere vier).

Samenwerken, observeren, experimenteren

Het materiaal waarmee gewerkt zou worden was gekozen: schapenwol (van geschonken schapenvachten) en alles wat het bos te bieden had. Er werd dus flink gejut, ook samen met vrijwilligers en publiek. Daarna werd er met al deze materialen geëxperimenteerd. Het enige wat vastlag op een dag was het maken van grote vilten lap, verder waren de deelnemers volledig vrij aan de slag te gaan met de materialen voorhanden. En door de kleine groepen was het mogelijk daar gerichte begeleiding in te geven.

Er werd nadrukkelijk niet toegewerkt naar een specifiek resultaat, of een vooraf bedacht sculptuur, geeft Mariël aan. Het beeld is organisch ontstaan, door samenwerken, observeren en experimenteren. En doordat ze overnachtten in het bos en dus dag en nacht samen waren ontstond er een vruchtbare grond om helemaal op te gaan in de flow van het werkproces en de samenwerking. En zo hoort een artist-in-residence te zijn volgens Mariël.

Aan het resultaat is te zien dat het in harmonische samenwerking is gegaan en organisch is gegroeid tot een sculptuur dat echt onderdeel is van de omgeving waarin het is ontstaan.

 

Else Siemerink


Herbewerkt is tot en met 9 oktober 2016 in het Amsterdamse Bos te zien. Vanaf het bezoekerscentrum derde wandelpad rechts.

Op 28 augustus 2016 vindt er van 13:00 – 16:00 een lezing plaats waarvoor verschillende sprekers worden uitgenodigd (zie Facebook De Witte Olifant voor het programma). https://www.facebook.com/DWOlifant/
Via http://herbewerkt.tumblr.com/ zijn video’s, foto’s en verslagen van het proces te zien:

Herbewerkt is mede mogelijk gemaakt door GSK via Special Arts, crowdfunding en de volgende fondsen: AFK, Janivo Stichting, Gilles Hondius Foundation, Gravin van Bylandt Stichting, Fonds verstandelijk gehandicapten, NSGK, VSBfonds en voordekunst..


* Via een Special Connection kunnen bedrijven en organisaties zich verbinden aan Special Arts en een kunstenaar of kunstaanbieder.

617

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.