De ‘binnen- en buitenwerelden’ van Carla van Slooten

Mensfiguren, mannen, vrouwen, landschappen met naakten, brandende mensen, blote borsten, grote ogen, Bijbelse taferelen, gezichten met drie ogen, alziende ogen, met elkaar vervlochten mensen, dansende mensen, bewegingen in elkaar, duivels en demonen, boze ogen, vriendelijke ogen, indringende ogen, kleuren, lijnen, kleurvlakken, arceringen, stippels en teksten, vaak indringende teksten met woorden als, liefde, rust, vrede, zuiverheid, kracht, geluk het goede en kwade, kiezen; de binnen- en buitenwereld wereld van Carla van Slooten?

Weten is afpakken, is de magie verbreken…

Ik weet het niet en dat wil ik voorlopig zo houden. Weten is afpakken is de magie verbreken. Soms maak ik mij ook zorgen; wat een intense werelden, wat een drukke, maffe, indringende beeldverhalen. Soms zijn de tekeningen grover uitgewerkt en naarmate de jaartallen verstrijken – we zien hier werk hangen vanaf 1999 tot aan 2017 - worden de tekeningen uitgewerkter, gedetailleerder, meer gefocust.

Stoot het werk nu af of niet, trekt het de aandacht? Jazeker, het werkt als een magneet; je wordt er naartoe getrokken. Je bent als een soort van ontdekkingsreiziger die onbekend terrein betreedt en op zijn hoede is. Soms duwt het je weg om je dan, plotseling mee te nemen in een zee van gedachtes, aannames, vooroordelen en duidingen. De kunst die ons een blik opdringt in de eigen ziel? Spannend!

Fascinatie voor binnen- en buitenwerelden…

Carla van Slooten is gefascineerd door de relatie  tussen binnen- en buitenwereld. Zelf zegt ze hierover: "Wat we in onze binnenwereld hebben, speelt zich ook af in de buitenwereld. Naarmate je jezelf beter kent, kun je een ander beter begrijpen en kun je de wereld met een open geest tegemoet treden."
Carla neemt ons mee in haar aller persoonlijkste gedachten en geeft er vorm aan door lijnen en kleuren; door tekeningen die bij ons verschillende associaties oproepen echter wellicht andere dan bij Carla zelf. Het naakt bijvoorbeeld roept verschillende associaties op maar voor Carla staat dit naakt voor puurheid, het wezenlijke van de mens, de naakte waarheid, aldus Carla.

Het centrale thema in haar werk is het leven zelf, bewustwording over zelf te maken keuzes en je eigen verantwoordelijkheid daarvoor. Met zowel positieve als negatieve gedachtes.

De reis als werkwijze…

Eerst zijn er vlekken, dan associaties die lijnen en contouren genereren. Laag over laag en steeds duidelijker wordt de voorstelling. “ Het is een soort reis. Als ik teken ben ik vaak met drie werken tegelijk bezig. Dan draai ik het werk even om waardoor letterlijk afstand ontstaat. Het merendeel van het maken is kijken. De tekening geeft zelf aan wat te doen, waardoor het, beetje bij beetje, een eigen identiteit krijgt. Op een bepaald moment komen er geen associaties meer binnen; het werk is af. Ik werk geconcentreerd en veelal intuïtief. Gemiddeld werk ik een maand aan een werk, maar sommige werken duren ook een jaar." 

 

Albert Sanders
Nijmegen, januari 2018

 

Deze expositie is nog tot eind april te zien op de D-vleugel, verdieping 4 en 5 van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, HAN, Kapittelweg 33, Nijmegen. Alle werkdagen van 9.00 tot 21.00 uur behalve vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur.Exposities en gedichten
Werken van Carla van Slooten zijn opgenomen in de collectie van Het Dolhuys/ Hermitage Museum in Haarlem en Amsterdam.
Carla werkt ook bij The Living Museumin Bennebroek/Vogelenzang
Haar werken hingen ook  in de Outsiderart Gallery, onderdeel van De Hermitage in Amsterdam.
Als stadskunstenaar is ze opgenomen in het Stadsarchief Amsterdam.
Special Arts te Amersfoort heeft ook verschillende werken in de collectie. www.specialarts.nl/kunstcollectie/339201

Carla is ook een verdienstelijk dichtster en een gedicht is opgenomen in een bundel van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, OBA, “Een ode aan mijn oma en aan mijn schoonmoeder”.
Voor meer info: www.carlavanslooten.net

1920

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.