Gezien theater: Picture Perfect door Theaterwerkplaats Tiuri

"Kan je perfectie wel uitdrukken als je beperkingen hebt? "

Frank heeft nog nooit theater gezien van en door mensen met een beperking. Hij is vanavond mijn partner in het theaterbezoek. Ik merk dat ik door hem de spanning van mijn-eerste-keer-toen ook weer voel. Wat gaat de avond ons brengen en wat voor soort gesprekken voeren wij nadien? Deze voorstelling gaat over perfectie en imperfectie, gespeeld door acteurs met een beperking. Met het vizier open en vol verwachting gaan Frank en ik op de eerste rij van Podium Bloos in Breda zitten.

Johan, jij mag dansen

Picture Perfect is een theater-, dansvoorstelling over perfectie. In direct contact met het publiek wordt het thema aan de kaak gesteld. Danseres / choreografe Maaike Ebben heeft op verzoek van een aantal spelers gedurende 20 weken, steeds twee uur met deze groep spelers gewerkt om tot een voorstelling te komen. Samen hebben ze het thema onderzocht in tekst, lichaamstaal en dansbewegingen. De eigen ervaringen van de spelers riepen vragen op als: wat is perfectie en wat is echtheid voor jou? Waar houd jij van? Wat betekent liefde voor jou? Met elkaar hebben de spelers en Maaike Ebben gezocht naar hun eigen ik in perfectie. Wat gebeurt er in het leven als we gewoon onszelf zijn en onze imperfecties ook tegen komen en tonen?


In een duidelijke choreografie krijgen alle acteurs de kans hun talenten te laten zien. Daarin worden ze, als in een verbale enscenering begeleid door Johan Magielse die de levensvragen stelt aan zowel de acteurs en het publiek. Johan, die niet zo soepel in zijn bewegingen is als zijn mede-acteurs, danst niet mee over perfectie, over echtheid, over liefde of over waar hij van houdt. Maar er gebeurt iets magisch op het toneel, de spelers weten hun eigen persoon te overstijgen. Ook Johan doet dat . En daarmee wordt de cirkel over het thema perfectie in deze voorstelling opengebroken. Johan mag ook dansen. En dat doet hij in een afsluitende scène. En wij, het publiek? Het publiek is onder de indruk en applaudisseert.
 

Ook kunstenaars met een beperking zoeken hun grenzen op

“Ik heb 45 minuten op het puntje van mijn stoel gezeten” hoor ik naast mij van Frank als het applaus afgelopen is. “Ik had verwacht dat ik vooral naar de beperkingen zou kijken maar het tegendeel is waar. Het is toch vooral de artistieke uiting die me geboeid heeft en ik ben verrast over de mate van artisticiteit. Natuurlijk zie ik beperkingen maar ik heb waardering voor het feit dat ook zij grenzen opgezocht hebben. Iedere kunstenaar zoekt de grenzen op en dat zie ik ook bij deze acteurs.”

Deze constatering wordt onderschreven door Glenn Vergoossen, werkzaam bij Theaterwerkplaats Tiuri. Hij is verantwoordelijk voor de externe contacten. Hij vertelt dat Maaike Ebben op verzoek van de spelers is aangetrokken, omdat zij eens een andere invalshoek wilden verkennen. Er leefde ook weerstand, met name vanwege het feit dat de dans een grote rol zou spelen. Dan is het de kunst om weerstand om te buigen naar uitdaging en inspiratie. Er is niet alleen iets moois neergezet, er zijn ook persoonlijke grenzen geslecht.

Frank krijgt een cadeau en verwondert zich

Het optimisme dat de spelers uitstraalden en de positiviteit van de gehele voorstelling was voor Frank een cadeau. Ik glimlach en herken mijn eigen gevoel van die eerste keer. De verwondering dat levensthema’s zonder schroom en oordeel aan de orde worden gesteld en dat die er mogen zijn. Wij hebben van een mooie voorstelling genoten. Een perfecte avond …

Jonaske de Ruiter, beeldend kunstenares


Première bezocht op vrijdag 24 juni 2016 in Podium Bloos te Breda
Picture Perfect wordt gedanst en gespeeld door: Damien de Hoog, Margriet Jacobs, Werner Kamp, Marjo Kusters, Johan Magielse en Amber Weterings
Regie en Choreografie: Maaike Ebben (gastdocent) samen met de spelers.
Tijdsduur: 45 minuten

Speeldata: 24 t/m 26 juni 2016
www.theatertiuri.nl
https://www.facebook.com/TheaterwerkplaatsTiuriFanpagina/
Maaike Ebben: www.puurdans.wordpress.com

2312

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.