Special Award 2019: Voorzitter Raad voor Cultuur reikt eerste prijs uit

Thomas Verlaek uit Enschede is de winnaar van de eerste prijs van de Special Award 2019. Hij kreeg de prijs uit handen van Marijke van Hees, voorzitter van de Raad voor Cultuur. Met de uitreiking onderstreept de raad dat het maken van kunst toegankelijk moet zijn voor iedereen. Dat is van groot belang voor inclusie van mensen met een beperking. Volgens de vakjury waren de ingezonden kunstwerken van uitzonderlijke kwaliteit, originaliteit en puurheid.

Special Award 2019 prijswinnaars

De vakjury onder leiding van Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum, had de moeilijke taak om een keuze te maken uit het veelzijdige werk waaronder beeldende kunst, video, keramiek en cross overs. De jury bestond verder uit kunstenaars Maartje Korstanje, Mai van Oers, Carolein Smit en Gijs Ambrosius (Special Award 2015 prijswinnaar).

De jury kende de volgende prijzen toe: De eerste prijs was voor Thomas Verlaek uit Enschede. De tweede prijs ging naar Karhang Mui werkzaam in Goes, de derde prijs werd toegekend aan Michel de Vreugd uit Sassenheim. Guus Schut uit Arnhem won De Jong Talent Prijs. Alle prijswinnaars ontvangen een geldbedrag om in te zetten voor verdere ontwikkeling. Daarnaast was er een eervolle vermelding voor Mark Veen uit Baarn en Ruth van der Neut uit Utrecht.

De juryleden, allen ook professioneel kunstenaar, toonden zich enthousiast over de techniekbeheersing en de hoge kwaliteit van de kunstwerken. Meer hierover leest u in het juryrapport

Tijdens een feestelijk slot werd de Special Award 2019 publieksprijswinnaar bekend gemaakt: Nicole van Lier uit het Limburgse Panningen.

Het grote publiek is onder de indruk

De tentoonstelling kende een groot aantal bezoekers en deelnemers aan de randprogrammering. Het brede publiek is iedere keer weer onder de indruk van de bijzondere werken. Zaken als kleurgebruik, woordkeus en beeldtaal maken deze kunstwerken toegankelijk, open en direct. Verbazing, verdriet, blijdschap en verwondering liggen steeds dicht aan de oppervlakte en spatten er vanaf. 

Special Arts voorzitter Peter Pennekamp over de prijsuitreiking: “Deze uitreiking speelt een belangrijke rol bij het breken met het heersende beeld dat het bij gehandicapten, als het gaat om kunst, neerkomt op ‘bezigheidstherapie’. En dat terwijl, net als in de in sport, door mensen met een beperking op allerlei niveaus wordt gepresteerd. Was het werk van Vincent van Gogh en Max Ernst dankzij of ondanks hun psychische handicaps van zo’n uitzonderlijke kwaliteit? Een beperking kan net zo goed een verrijking zijn.”

Kunst als toegang tot de samenleving

In het advies 'Cultuur dichtbij, dichtbij cultuur' voor het cultuurbestel 2021-2024 onderstreept de Raad voor Cultuur het belang van kunst voor onze samenleving. Special Arts wordt in het advies dan ook bij naam genoemd. 'Iedereen mag meedoen. Graag wijzen we hier ook op de behoefte aan inclusiviteit in cultuureducatie en -participatie. Verschillende organisaties in Nederland, waaronder de organisatie Special Arts, houden zich bezig met cultuurdeelname door kunstenaars met een fysieke en/of mentale beperking. Ook zij kunnen van toegevoegde waarde voor het culturele leven zijn.'

Er zijn in Nederland duizenden kunstenaars met een beperking actief. Door het maken en tonen van kunst, gedichten en toneel werken kunstenaars met een handicap aan hun eigen ontwikkeling en verbetert hun zelfbeeld. Ze voelen zich een volwaardig persoon in onze samenleving. Het draagt bij aan persoonlijke groei en het gevoel van welzijn, maar ook aan de collectieve verbetering van de positie van mensen met een handicap in onze maatschappij. Kunst en cultuur zijn daardoor sterke dragers voor een inclusievere samenleving.

 

Kijk voor de kunstenaars en hun kunstwerken op www.specialaward.nl

1373

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.