Gezien theater: De Participatiekaravaan van SIZA en ArtEZ Hogeschool

Dames en heren! Participatie! Buitengewoon! Zoiets heeft u nog nooit gezien! De Participatiekaravaan brengt me in een circustent, waar ik word ondergedompeld in een stroom van scènes. Vrolijk, cabaretesk, ontroerend en ontwapenend. PARTYcipatie!

Niet meedoen is geen optie

De Participatiekaravaan brengt gelijk veel vrolijkheid binnen met een optocht van spelers in een rolstoel, op een ligbed, een scootmobiel en een meewandelende saxofonist. Muziek, een kenniskwis, stuiterende tennisballen en rondvliegende Kiwanispoppen. Tegelijkertijd is er geen mogelijkheid om geen verbinding te leggen. Van toeschouwer word ik medespeler. Stel ik - aangemoedigd door geprojecteerde vragen - de vragen die bij je opkomen bij het zien van mensen met een beperking. Het komt binnen en neemt me mee.

Snap je het? Echt?

In één van de scènes legt Elvira uit hoe je een Kiwanispop maakt. Bij elke stap confronteert zij iemand uit het publiek met de vraag: Snap je het? Een vraag die door de continue herhaling zich uiteindelijk in mijn hoofd blijft herhalen. Snap ik het? Het voelt bijna gênant dat ik deze voorstelling nodig heb om mij te realiseren dat IK moet participeren.

Spullen met een verhaal

Tussen al het vertier stellen de spelers zich voor, geven een kijkje in hun leven. Zij genieten zichtbaar van het in de schijnwerpers staan. Door het delen van hun herinneringen en kinderdromen leren we de spelers kennen. De karavaan neemt uiteindelijk het publiek mee naar achter de schermen. Spullen op een tafel maken de gehoorde verhalen tastbaar en vergemakkelijken de stap om verder in gesprek te gaan met de spelers.

 

Didi Dorrestijn-Taal, bestuurder Centrum van Jeugd en Gezin Veenendaal

 

Gezien: 22 april 2016, ArtEZ Hogeschool Arnhem
Titel: De Participatiekaravaan
Spel: Liliana Congio, Robbert Koemar, Frank van Klaveren, Elvira Bruintjens, Peter Schierboom, Jo-Anne van Beek van SIZA
Regie: Dominique Coppenrath & Martijn Diepenhorst van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, afdeling Docent Theater
Tijd: 45 minuten

1689

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.