Project Breitner Academie: Inside/Outside

"Kunst maken en beschouwen is een manier om het eigen leven en dat van anderen zoveel mogelijk te begrijpen."

Bijzondere kunstprojecten

Studenten van de Breitner Academie voeren in de periode september 2019 tot januari 2020 kunst- en educatieve projecten uit met en voor cliënten uit de zorg. De Breitner Academie is onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en HBO opleiding docent beeldende kunst en vormgeving.

Zo worden voor de Outsider Art Galerie in Amsterdam o.a. lessen opgezet rondom nieuwe media. Theater Lebelle krijgt hulp bij het ontwerpen en maken van een nieuw decor voor een tentoonstelling rondom teksten van Toon Tellegen. Bij de Herenplaats in Rotterdam maken de studenten op een gelijkwaardige manier kunstwerken samen met de professionele outsider artists.

 

Leren door kunst

Studenten aan de Breitner Academie worden opgeleid in het besef dat leren door kunst bij kan dragen aan een betekenisvol leven. Kunst maken en beschouwen is immers een manier om het eigen leven en dat van anderen zoveel mogelijk te begrijpen. De Breitner Academie heeft inclusiviteit hoog in het vaandel. Tijdens de studie doen studenten veel ervaring op met het doceren in het primair of voortgezet onderwijs. Met dit project werken ze samen met een doelgroep waar ze anders niet zo snel mee in aanraking zouden komen.

 

Wederzijds leren

Het project draagt de titel Inside/Outside omdat de studenten net zoveel van de cliënten leren als andersom. Hoe win je het vertrouwen van een cliënt? Hoe communiceer je met iemand die verbaal beperkt is? Wat moet je iemand nog leren die op een geheel eigen wijze barst van de creativiteit. Soms is het juist de student die zich de buitenstaander voelt. Meestal worden ze juist verrast door de warme eerlijkheid van de cliënten en de betrokkenheid van de begeleiders. Ze leren lessen die ze ook weer mee kunnen nemen in het reguliere onderwijs.

Samen met de Outsider Art Galerie wordt er gekeken naar een expositievorm om deze bijzondere projecten tentoon te stellen. Lesbrieven die uit dit project voortkomen zullen via Special Arts Stichting vrij beschikbaar gemaakt worden voor alle geïnteresseerde ateliers.

1043

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.