Inspirerende website voor kunstenaars en werkplekbegeleiders

Britt Baas, Kaylee de Bruin en Julie Post, drie studenten ‘Docent beeldende kunst en vormgeving’ aan de Breitner Academie in Amsterdam, hebben een nieuw platform ontwikkeld: Aan de slag met Special Arts. Deze website staat vol met inspirerende en prikkelende (kunst)afbeeldingen, online tentoonstellingen, leuke kunstopdrachten en filmpjes waar kunstenaars en begeleiders van kunnen leren of zich door laten inspireren.

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

De website www.aandeslagmetspecialarts.nl is bedoeld voor iedereen die van kunst maken, ervaren en kijken houdt. De opdrachten kunnen zowel op een atelier, als thuis worden uitgevoerd en zijn geschikt voor groepen maar ook voor kunstenaars die zelfstandig aan de slag willen. Bij elke opdracht staat een pdf die uitgeprint kan worden.

Voordat we van start gingen, hebben we een enquête gemaakt die naar verschillende dagbestedingsateliers is gestuurd. Hierdoor kregen we een beter beeld van de kunstenaars en de ateliers die we door de Covid-19 situatie helaas niet zelf konden bezoeken.

De tips die we kregen voor het ontwikkelen van dit platform, waren: houd het simpel en duidelijk; gebruik veel visuele ondersteuning; zorg dat de opdrachten zonder begeleiding uitgevoerd kunnen worden en breng veel variatie in (goedkoop) materiaal, niveau en technieken. Wat betreft materialen die op de werkplaatsen aanwezig zijn, kregen wij een goed beeld door de vragenlijst.

Hoe zijn de opdrachten opgebouwd?

Wij hebben geprobeerd op de opgehaalde informatie, tips en aanwezige materialen zo goed mogelijk in te spelen binnen het platform. De opdrachten zijn opgebouwd uit duidelijke stappen. Soms wordt er gevraagd eerst een filmpje, tentoonstelling of afbeelding te bekijken. Aan het begin van elke opdracht staat een lijstje met alle benodigdheden. Bij elke opdracht zit ook een challenge voor kunstenaars die op zoek zijn naar iets meer uitdaging. Ook voor degenen die geen opdracht willen uitvoeren, maar wel wat inspiratie kunnen gebruiken, is Aan de slag met Special Arts zeer geschikt. Onder de button ‘inspiratie’ vind je een archief met allerlei prikkelende voorbeelden.

Wat is jullie droom?

Onze droom voor dit platform is dat het wordt doorontwikkeld. Wij kunnen ons voorstellen dat het heel goed werkt om audio ondersteuning en pictogrammen toe te voegen aan de site. Naar ons idee is het ook: hoe meer materiaal, hoe beter. Dus de hoeveelheid en diversiteit mag ook zeker aangevuld worden, de komende jaren.

www.aandeslagmetspecialarts.nl

553

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.